Schitterend verlangen Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De tentoonstelling ‘Schitterend Verlangen’ onderzoekt hoe de mens zijn streven naar geluk en geborgenheid, zijn worsteling met leven en dood en zijn behoefte aan status en macht vertaalt in objecten.

Mensen verlangen. Naar liefde en geborgenheid, naar zingeving van het leven. Maar ook naar aardse rijkdom, status en macht. Ontdek hoe de mens deze verlangens tastbaar maakt met sprekende objecten, vaak gemaakt van kostbare en zeldzame materialen. Diamant is daar een mooi voorbeeld van.

Een diamant is niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Maar in zijn culturele betekenis is het een vat van menselijke verlangens. Vorsten tonen hun macht, gelovigen uiten hun verering, geliefden tonen hun gevoelens, rijken pakken uit met hun status.

De verlovingsring van Maria van Bourgondië, de jubelkroon van Onze-Lieve-Vrouw, de diamanten haarjuwelen van keizerin Sisi, het diamanten model van de grote tsarenkroon van het Russische Rijk en zelfs de ‘bling bling’ van hedendaagse populaire hiphoppers leggen deze verlangens bloot. Maar kan de mens echt betekenis halen uit deze diamanten objecten? Of zijn ze maar een symbool voor een verlangen dat uiteindelijk onbereikbaar is?

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag 10:00 – 18:00 uur

Prijs

Regulier € 10,-
Kinderen en jongeren van 12 t/m 25 jaar € 8,-
Kinderen t/m 12 jaar Gratis
65+ € 8,-

Datum

woensdag 18 oktober 2017 t/m zondag 14 januari 2018 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Hanzestedenplaats 1 2000, Antwerpen België

Contact

+32 (0)3 338 44 00