SchimmelLAB Tijdelijke tentoonstelling

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In de tijdelijke tentoonstelling het SchimmelLAB ontdek je wat onderzoek naar schimmels betekent en dat schimmels niet vies, maar juist heel nuttig kunnen zijn.

Schimmels kunnen oplossingen bieden voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en voeding. In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld, maar er zijn er nog veel meer.

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures doet onderzoek naar deze schimmels en plantenziektes. Speciaal voor het SchimmelLAB zal het Universiteitsmuseum Utrecht een aantal schimmels, die ooit door oprichtster Johanna Westerdijk zelf aan de collectie zijn toegevoegd, weer opkweken. Deze zijn samen met o.a. preparaten van door schimmels aangetaste planten te zien in de tentoonstelling.

In de tentoonstelling vind je ook nog een jurk van schimmels, schimmelschoenen en schimmelschalen, gemaakt door hoogleraar Han Wösten (Microbiologie, Departement Biologie, Universiteit Utrecht), die onderzoek doet naar het maken van duurzame producten van schimmelmateriaal.

Photo detail
Universiteitsmuseum Utrecht

Openingstijden

Dagelijks 10:00 – 17:00 uur
Koningsdag 27 april Gesloten

Prijs

Regulier € 8,-
Kinderen van 4 t/m 17 jaar € 4,50
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Familiekaart Twee volwassenen en twee kinderen jonger dan 18 jaar €22,50
CJP en studenten Op vertoon van een geldige pas € 4,50
Studenten Universiteit Utrecht Gratis
65+ € 4,50
U-pas €4,-
Museumkaart Gratis
Johanna Westerdijkjaar

Op 10 februari 2017 is het 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland haar oratie hield. De Universiteit Utrecht stelde haar aan als hoogleraar in de plantenziektekunde (fytopathologie). Daarnaast was ze directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (KNAW), dat uitgroeide tot de grootste en meest veelzijdige collectie van levende schimmelculturen ter wereld.

Westerdijk was een zeer gerespecteerd, multi-getalenteerd wetenschapper met een internationale en interdisciplinaire oriëntatie. Het ‘Westerdijkjaar’ 2017 viert haar verdiensten voor de wetenschap.

Datum

donderdag 16 februari 2017 t/m zondag 7 januari 2018 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 8,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange Nieuwstraat 106 3512 PN, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 80 08