Ruimtevaart in het dagelijks leven Lezing, tentoonstelling en voorstellingen

Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Heel wat ruimtevaarttoepassingen vonden hun weg naar het dagelijks leven. Ontdek welke dingen jij te danken hebt aan de race naar de maan in een lezing, tentoonstelling en 360-gradenvoorstelling.

Vijftig jaar geleden zette de eerst mens voet op de maan. Dit resulteerde onder meer in een rits uitvindingen in de ruimtevaart die nadien werden doorontwikkeld als huis -en tuintoepassingen. Je kunt ze momenteel niet meer wegdenken uit het dagelijkse leven. In dit gevarieerde programma kom je erachter hoe dit is gekomen en wat je in de toekomst nog meer kunt verwachten.

Toekomstplannen van de ruimtevaart

Nancy Vermeulen kent geen grenzen. Na een Master in de theoretische fysica behaalde ze een licentie als lijnpiloot. Ze vloog met VIP-passagiers en verzorgde cargovluchten naar het belegerde Bagdad. Haar echte doel ligt buiten de dampkring. Vermeulen onderzocht bij het KMI de zonne-irradiantie, leidde een gesimuleerde Mars-expeditie in Utah, en raakte als één van de weinige vrouwen door een ESA-selectie voor kandidaat-astronauten. Sinds vorig jaar leidt ze in haar eigen Space Training Academy toekomstige privé-astronauten op.

In deze interactieve lezing test Vermeulen je kennis en laat ze je zien wat je in de toekomst qua ruimtevaart mag verwachten.
Aanvangstijd: 13:30 en 15:00 uur.

Tentoonstelling ruimtevaarttoepassingen

Ruimtevaart is minder ver weg dan je denkt. Toestellen die je bijna elke dag gebruikt maken het leven een stuk makkelijker dankzij technologie van de ruimtevaartorganisaties zoals o.a. NASA. Want een man op de maan zetten, was geen lachertje. Er moesten enorm veel nieuwe technieken uitgevonden worden. En deze hebben hun weg naar het dagelijkse leven gevonden. In de tentoonstellingsruimte van Cosmodrome kun je tijdens de Dag van de Wetenschap tal van deze uitvindingen bekijken.
Doorlopend toegankelijk van 13:00 tot 17:00 uur.

360o shows

Beleef een ongelooflijk ruimteavontuur in de 360o filmzaal en reis zo tussen de sterren en planeten. Om 14:00 uur start de voorstelling ‘Astronaut’, waarin testpiloot Raf je meer vertelt over wat er met het lichaam van een astronaut gebeurt als hij of zij langdurig in de ruimte verblijft. Herbeleef om 15:30 uur de tijden van de ruimte-exploratie. Van de lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, over de legendarische landingen op de maan, tot het permanente verblijf van de mens in de ruimte, het komt allemaal voorbij in de voorstelling ‘Dawn of the Space Age’.

Bezoek de sterrenwacht

Kijk in de sterrenwacht door de grote telescoop en bewonder de ruimte. De astroranger van de Cosmodrome vertelt je meer over de werking van de telescoop en de sterrenwacht. Bij helder weer kun je de zon of de maan waarnemen.
Doorlopend toegankelijk van 13:00 tot 17:00 uur.

Prijs

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de 360o shows.

Regulier € 9,-
Kinderen van 3 t/m 12 jaar € 7,50
Gezinsticket
2 volwassenen + max. 3 kinderen
€ 25,-
Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Deze dag richt de spots op álles wat met wetenschap en technologie te maken heeft. Enthousiaste wetenschappers uit tal van bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen bewijzen het je graag. Bereid je voor op verrassende demonstraties, boeiende verhalen én leuke experimenten. Want niet alleen is alles wetenschap, iedereen is ook wetenschapper.

Datum

zondag 24 november 2019 van 13:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Planetariumweg 18-19 3600, Genk België

Contact

+32 (0)89 65 55 55

Organisatie