Rome en Fascisme. Toen en nu Lezing

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Het Romeinse Rijk is de Gouden Eeuw van Italië. Vooral fascistische bewegingen waren - en zijn - gefascineerd door dit roemrijke Italiaanse verleden, en interpreteren dit op een zeer eigen en specifieke manier.

In dit symposium vertellen drie sprekers over Rome en het fascisme, zowel in het verleden als in het heden. Ze gaan in op de weerslag die deze belangstelling voor het oude en fascistische Rome heeft op de Italiaanse architectuur, literatuur en identiteitspolitiek, van Mussolini tot op de dag van vandaag. Jaap van Osta spreekt over Mussolini’s vierde Rome, Ronald de Rooij spreekt over Rome en het eeuwige fascisme in de hedendaagse Italiaanse literatuur en promovenda Milou van Hout houdt een korte lezing over CasaPound en de oorverdovende stilte van het verleden.

Over de sprekers

Jaap van Osta was universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde veelvuldig over de geschiedenis van het moderne Italië.

Ronald de Rooij is universitair hoofddocent Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de contemporaine receptie van literatuur, films en tv-series die gebeurtenissen uit Italië’s recente geschiedenis verwerken.

Milou van Hout is promovenda bij Europese studies De focus van haar onderzoek ligt op de formatie van nationale identiteiten, vooral in hedendaagse steden en Europese grensgebieden

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website .

Datum

vrijdag 7 december 2018 van 17:30 tot 21:00

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie