Rembert Dodoens en zijn Cruijdeboek Avond over kruiden en botanie

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De Museumnacht bij Museum Plantin-Moretus staat dit jaar helemaal in het teken van Rembert Dodoens en kruidengeneeskunde. Leer kruiden kennen, klaarmaken, proeven en kweek ze in je eigen herbarium.

Exact 500 jaar gelden werd Rembert Dodoens geboren en dat vieren wordt gevierd. Dodoens is vooral van zijn publicaties. Op zijn 37ste geeft hij zijn Cruijdeboeck uit. Het wordt het meest vertaalde boek uit de 16e eeuw, na de bijbel. Meer dan 200 jaar blijft het Cruijdeboek hét naslagwerk over kruiden. Het is dan ook een grafisch en wetenschappelijk meesterwerk.

Programma

Botanische pracht Tussen 19:30 en 22:00 uur start er ieder half uur een sessie van 15 minuten Uitgever en drukker Plantin werkte in de 16e eeuw samen met bekende botanici om de kennis over planten en kruiden uit de nieuw ontdekte gebieden te verspreiden. Laat je inwijden door Francine Demuylder in de baanbrekende boeken van Dodoens, Clusius en Lobelius.

Gebeten door verrassend eten Van 21:00 tot 23:30 uur Natalie Schrauwen van foodcollectief Les Odettes is gebeten door eten en onderzoekt oude procedés en nieuwe smaken. Ze werkt met lokale seizoensingrediënten en een brede variëteit aan soorten en gewassen, moeskruid en bloemen. Proef hapjes vanaf een houtvuur, gemaakt met kruiden die je kunt vinden in de stad.

Zonnebloem uit Peru Doorlopend van 19:00 tot 23:30 uur In 1568 publiceert plantkundige Rembert Dodoens als eerste een afbeelding van een Zuid-Amerikaanse zonnebloem. Met haar goudgele kleur en bloembladen lijkt ze op de zon met haar stralenkrans. Druk de originele zonnebloem uit zijn boek op een echte pers. Inkleuren mag.

Keltische kruidenmagie Verhalen om 20:00, 21:00 en 22:00 uur. Iedere sessie duurt 20 minuten. Lien van Camp is een gedreven verhalenvertelster met een passie voor de plantenwereld. Ze neemt je mee in een Keltisch verhaal over jaloezie en magie, over een bron van genezing en de oorsprong van de kruidenkennis. Waarom vertrouw je nu op de brandverzekering en vroeger op de kruidenwis? Wat hebben leven en werk van Mechelaar Rembert Dodoens hiermee te maken?

Je eigen mini-herbarium Doorlopend van 19:00 tot 23:30 uur Ga aan de slag met een plaat gelatine en een heleboel planten. Met inkt en drukrol kies je de kleur die jij het leukste vindt en daarna maak je je eigen unieke gelatineprint. Resultaat? Een mini-herbarium in een originele druktechniek.

De opsluiting Voorstellingen om 22:00, 23:00 en 00:00 uur. Iedere voorstelling duurt 20 minuten. Vierentwintig uur vóór de Museumnacht worden groepjes jongeren opgesloten in vier Antwerpse musea, waaronder Museum Plantin-Moretus. Samen met een professionele coach maken ze een korte voorstelling. Zal de nachtelijke sfeer in het museum hen inspireren?

NOGAL NEIG Optredens om 19:30, 20:30, 21:30 en 22:30 uur NOGAL NEIG is een Vlaams-Brabantse folkgroep die een heel eigen ‘sound’ heeft ontwikkeld. Een mix van folk, kleinkunst, meezingers, liedjes uit de ‘oude doos’ en Ierse muziek.

Prijs

Het passepartout geeft toegang tot 24 musea, de pendelbus en de tram.

Regulier € 12,-
Online voorverkoop € 9,-
Jongeren van 12 t/m 25 jaar € 6,-
Kinderen t/m 12 jaar Gratis

Tickets

Kaarten voor de Museumnacht Antwerpen zijn te koop via de website.

Museumnacht Antwerpen

De Antwerpse musea zwaaien al voor de twaalfde keer ’s nachts hun deuren open. Iedereen kan tussen 19.00 en 1.00 uur binnen- en buitenlopen voor een alternatief museumbezoek. De kunsttempels verrassen met zomerse bars, nachtelijke rondleidingen, workshops en performances. Er zijn muziekoptredens, vertellingen, DJ-sets en een Afterparty.

Datum

zaterdag 5 augustus 2017 van 19:00 tot 23:30

Prijs

€ 12,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Vrijdagmarkt 22 2000, Antwerpen België

Contact

+32 (0)3 221 14 50