Recht en onrecht in de kunst Lezing door Samuel Mareel

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat is rechtvaardigheid? Deze vraag houdt filosofen, juristen, politieke denkers en kunstenaars al sinds de Oudheid bezig en is nog steeds relevant. Samuel Mareel vertelt in deze lezing over de uiting van rechtvaardigheid in de Nederlandse kunst.

In de vroegmoderne Nederlanden speelden de beeldende kunsten een opmerkelijke rol in het denken over recht en onrecht. Stadsbesturen lieten grote meesters als Rogier van der Weyden, Dieric Bouts en Peter Paul Rubens zogenaamde gerechtigheidstaferelen maken. Deze werden opgehangen in ruimtes waar recht werd gesproken en moesten rechters aanzetten tot een rechtvaardig oordeel.

Vrouw Justitia duikt, in allerlei variaties en combinaties, op in de beeldende en decoratieve kunsten. Tijdens deze lezing schetst prof. dr. Samuel Mareel een beeld van de rijkdom en variatie aan werken tussen 1450 en 1650 en situeert deze tegen de bewogen politieke, religieuze en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan.

Over de spreker

Samuel Mareel werkt als tentoonstellingscurator voor het Museum Hof van Busleyden in Mechelen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Hij is eveneens gastprofessor aan de vakgroep letterkunde van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de cultuur van de Nederlanden uit de 15e en 16e eeuw.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

zondag 4 maart 2018 van 11:00 tot 12:00

Prijs

Gratis

Locatie

Thomas More Campus National Kronenburgstraat 62-66 2000, Antwerpen België

Contact

+32 (0)3 224 95 50