Powervrouw Maria Lezingen

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Maria is weer heel actueel. In de zoektocht naar sterke vrouwelijke rolmodellen komt Maria steeds vaker voorbij. Wie was Maria en wat is haar betekenis vandaag? Verschillende sprekers geven in hun lezing antwoord op vragen over rol van Maria nu.

Theoloog Janneke Stegeman ziet Maria bij uitstek als een powervrouw, die ten tijde van overheersing door de Romeinen streed voor bevrijding. In plaats van een onschuldig meisje dat dankbaar is voor een zwangerschap waar ze niet voor koos kan ze net zo goed vergeleken worden met andere verleidelijke, dappere en dodelijke dames uit de bijbel.

Antropoloog Catrien Notermans ziet dat Maria voor veel jonge alleenstaande moeders een voorbeeld is. Net als zij bracht Maria onder moeilijke omstandigheden een kindje ter wereld en voedde het praktisch alleen op. Maria wordt door hen als ultieme moeder gezien.

Onze maatschappij wordt steeds vrouwelijker, stelt kunsthistoricus Désirée Krikhaar. Vrouwen gaan op zoek naar sterke voorbeelden. Maria is er daar één van. Bovendien kan iedereen zich met haar identificeren. Van de vreugde om het krijgen van een kindje tot het moeten toezien hoe je zoon sterft. Maria heeft het allemaal meegemaakt.

Over de sprekers

Désirée Krikhaar is kunsthistoricus aan Helikon en gespecialiseerd in Byzantijnse kunst en iconen. Ze was gastconservator bij de tentoonstelling Maria die tot augustus dit jaar te zien was in Museum Catharijneconvent.

Theoloog en programmamaker Janneke Stegeman interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. Ze publiceerde onder andere Alles moet anders! en Heb je hem weer.

Catrien Notermans is antropoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onder meer onderzoek naar religieuze mobiliteit, waaronder pelgrimage naar Maria-bedevaartsplaatsen en de religieuze praktijken van migranten.

Moderator is Maaike de Haardt. Zij is hoogleraar Religie en gender aan de Radboud Universiteit.

Fransje Broekema is stemactrice. Ze leest tussen de lezingen door teksten voor over Maria voor uit de bijbel en uit de roman Onze lieve vrouwe van het woud van David Guterson.

Prijs

Regulier € 5,-
Scholieren en studenten Gratis
Medewerkers van de RU Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

donderdag 7 december 2017 van 19:30 tot 21:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

Collegezalencomplex, RU Mercatorpad 1 6525HS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie