Politiek activisme van Pussy Riot Discussie met Maria Alyokhina

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Waarom kiest de Russische punkband Pussy Riot voor muziek en cultuur als vorm van verzet? Mede-oprichtster Maria Alyokhina vertelt over de feministische en antikapitalistische ideeën en het politieke activisme van Pussy Riot.

Het Russische kunstcollectief Pussy Riot is inmiddels wereldberoemd. Vooral vanwege hun anti-Poetin optreden met de naam Punk Prayer in de Christus-Verlosserkathedraal van Moskou. Deze guerrilla actie kwam hen duur te staan: Pussy Riot-leden Maria Alyokhina en Nadja Tolokonnikova werden onder het toeziend oog van de internationale pers veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf in een Siberisch strafkamp. Sindsdien zet Pussy Riot zich steeds meer in voor de mensenrechten van Russische gevangenen.

Op deze avond vertelt Pussy Riot-lid Maria Alyokhina over het omzetten van ideologie naar actie.

Na een korte samenvatting van de documentaire Pussy Riot – A Punk Prayer gaan Maria Alyokhina en haar producer Alexander Cheparukhin in gesprek met filosoof Mathijs van de Sande. Aan de hand van het werk van Pussy Riot bespreken ze de opvattingen van het collectief over kapitalisme, feminisme, verzet en vrijheid. Want hoe kom je in verzet tegen een systeem dat doorvlochten is van onderdrukking en corruptie? Is kunst de ideale vorm van geweldloos verzet? En waar strijden de leden van Pussy Riot voor, waarom is Rusland het strijden waard?

Over de sprekers

Maria Alyokhina is een van de oprichters van de Russische punkband Pussy Riot en schrijver van het boek Riot Days, een boek dat ze schreef naar aanleiding van haar gevangenschap in een Siberisch strafkamp vanwege Pussy Riots guerrilla optreden Punk Prayer.

Alexander Cheparukhin is producer van de voorstelling Riot Days van Maria Alyokhina, waarmee Pussy Riot in 2019 door Nederland toert.

Politiek filosoof Mathijs van de Sande is docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de politiek van hedendaagse protestbewegingen, zoals Occupy en de Indignados.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website .

Prijs

Regulier € 15,-
Medewerkers van de RU, studenten,
scholieren en Radboud Reflects-abonnees
€ 7,50

Datum

dinsdag 15 januari 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Staddsschouwburg Nijmegen Keizer Karelplein 32H 6511NH, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie