Polderen over het klimaat Lezing door Gert Jan Kramer

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing door hoogleraar duurzame energiesystemen Gert Jan Kramer duik je in de vraag hoe onze energieverslaving te rijmen valt met de klimaatdoelen.

Het is geen nieuws dat we de grenzen van onze planeet overschrijden. Steeds vroeger bereiken we Earth Overshoot Day – de dag van het jaar wanneer de mensheid wereldwijd net zoveel van de grondstoffen, voedingswaren, en dergelijke heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen en geproduceerde afvalstoffen kan verwerken. Dat moet veranderen. Het verminderen van CO2-uitstoot en gebruik van fossiele brandstoffen is daarin het belangrijkst.

Helaas is de wereldpopulatie ‘energieverslaafd’. De energieconsumptie van de Nederland komt zelfs ver boven het gemiddelde uit. Maatschappelijke en politieke debatten die draaien om de vraag hoe we klimaatdoelen gaan halen zijn sterk gepolariseerd. In 1992 tijdens de klimaatconferentie in Rio de Janeiro sprak George W. Bush sr. de befaamde woorden “The American way of life is not negotiable“. Is deze gedachte nog steeds actueel en denken andere landen ook zo? Welke energietransities moeten we, kunnen we, én zijn burgers, overheden en bedrijven bereid te maken? Hoe ziet een groenere wereld in 2030, of misschien wel 2050, eruit? Hoogleraar duurzame energiesystemen Gert Jan Kramer zoekt het uit.

Met het doel voor ogen

Deze lezing is onderdeel van de duurzame reeks ‘Met het doel voor ogen’. Wat is er terecht gekomen van de duurzame doelen?

Datum

dinsdag 19 maart 2019 van 19:00 tot 20:30

Prijs

Gratis

Locatie

Academiegebouw Domplein 29 3512JE, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 24 36