Pleidooi voor de plant Lezing door Norbert Peeters en Lisa Doeland

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Botanisch filosoof Norbert Peeters en ecofilosoof Lisa Doeland nemen het tijdens deze lezing op voor de plant. Ze zijn beide van mening dat mensen veel meer aandacht moeten schenken aan de plant.

De macabere aard van vleesetende planten, de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten en wortels die navigeren door het ondergrondse doordat zij als kompasnaalden de richting van de zwaartekracht waarnemen. Planten zijn zintuiglijke organismen. Botanisch filosoof Norbert Peeters en ecofilosoof Lisa Doeland vertellen waarom mensen meer aandacht voor planten moeten hebben.

Photo detail
Hayati Kayhan via Radboud Reflects

In zijn boek Botanische revolutie pleit Norbert Peeters voor een herwaardering van de plant. Volgens hem hebben mensen last van plantenblindheid. Mensen hebben geen oog voor de planten en zien alleen mensen en dieren. Mensen zien het belang van planten voor de mens en voor de biosfeer vaak over het hoofd en plaatsen zichzelf samen met de dieren boven de planten. Hierbij menen ze ook dat planten en mensen zich wezenlijk van elkaar onderscheiden. Maar is dit wel zo? Het inzicht dat planten zintuiglijke organismen zijn, maakt dat de kijk op planten misschien moeten veranderen. Is het niet tijd voor een botanische revolutie?

Lisa Doeland verkent of mensen de planten niet te gemakkelijk vergeten als ze nadenken over de ecologische crisis. Vraagt het Antropoceen om een herwaardering, of een herdenking van planten? Kan een begrip als biosfeer helpen om het belang van planten in te zien? De biosfeer is een energiesysteem waarbij alles met alles verbonden is. Mensen, dieren en planten beïnvloeden elkaar en zijn onlosmakelijk met elkaar verknoopt. Door de planten te veronachtzamen gaan mensen voorbij aan een basiselement van de biosfeer die de voorwaarden schept voor het leven. Is het tijd voor een partij voor de planten?

Over de sprekers

Norbert Peeters is botanisch filosoof en programmamaker bij Studium Generale Leiden. Hij is auteur van Plantaardig en Botanische revolutie.

Lisa Doeland is ecofilosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Ze is bezig met een proefschrift over het Antropoceen en afval en schrijft, doceert en geeft lezingen over duurzaamheid.

Tickets

Kijk vanaf februari voor het programma en kaartjes op de website of op de website van het Nijmeegs Boekenfeest.

Datum

zaterdag 10 maart 2018

Prijs

Onbekend

Locatie

De Vereeniging Keizer Karelplein 2D 6511NC, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie