Planeten, ruimtevaart en het weer MuseumJeugdUniversiteit najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht leer je alles over het weer, Mars, sterren en de maan.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Hondenweer of pijpenstelen: hoe voorspel je het weer?
Zondag 24 september 2017
Vroeger keek je naar de lucht als je wilde weten wat voor weer het werd. Nu kijk je op je computer of telefoon en ook meteen 14 dagen vooruit. Hoe komen we aan zo’n weersverwachting? Klopt dit altijd, ook twee weken van tevoren? En kunnen we ook voorspellen wat voor weer het over 1 of 2 maanden wordt? Dr. Peter Kuipers Munneke is onderzoeker én weerman bij het NOS Journaal en legt het je uit!

Hoe reis je naar de sterren?
Zondag 29 oktober 2017
Meer dan vijftig jaar geleden lukte het de mens een satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Snel daarna werd de eerste mens op de maan gezet. Sindsdien zijn er tientallen ruimtevaartuigen gebouwd om het zonnestelsel mee te onderzoeken. Inmiddels worden er steeds meer planeten rond andere sterren dan de zon ontdekt. Nieuwe gebieden om te onderzoeken dus! Hoe kan de mens hier naartoe? Wat is er mogelijk? Ir. Felix Bettonvil is satelliet-deskundige en legt het uit.

Geloof jij geen snars van leven op Mars?
Zondag 19 november 2017
Buitenaards leven en Mars zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Wie kent ze niet, de groene mannetjes? Maar… is het eigenlijk wel mogelijk dat er Marsmannetjes zijn? Is Mars niet veel te ongezond om op te kunnen leven? Dr. ir. Inge Loes ten Kate is planeetwetenschapper en legt uit of er leven op Mars mogelijk is.

Kun je schaatsen op de maan?
Zondag 17 december 2017
Planeten, manen, kometen en meteoren: er tolt wat rond in ons zonnestelsel. Wat zijn al die dingen en hoe zijn ze daar gekomen? Kun je zweven in de wolken van Jupiter of schaatsen op zijn ijsmaan Europa? Kunnen we de hoogste berg van ons zonnestelsel op Mars beklimmen? Prof. dr. Henny Lamers geeft antwoord en neemt je mee op reis naar alle bijzondere plekken in ons zonnestelsel.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20 een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 17 december 2017 van 12:00 tot 13:00
zondag 19 november 2017 van 12:00 tot 13:00
zondag 29 oktober 2017 van 12:00 tot 13:00
zondag 24 september 2017 van 12:00 tot 13:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Zonnenburg 2 3512 NL, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 820 14 20