Planeten, muziek & dieren in Twente Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in Natura Docet Wonderryck Twente, Oyfo Techniekmuseum en Cosmos Sterrenwacht leer je alles over planeetonderzoek, hoe dieren in muziek klinken en of de bas de basis is van alle muziek.

De drie Twentse musea organiseren samen een collegereeks. Tijdens ieder college ontdek je een ander museum en een ander onderwerp. Dit najaar ga je op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe onderzoek je een planeet? Is de bas de basis? En hoe klinken dieren in de muziek?

Colleges

Hoe onderzoek je een planeet? – Cosmos Sterrenwacht
10 november 2019
In alle uithoeken van het zonnestelsel bestuderen wetenschappers manen en planeten om te leren hoe ze zijn ontstaan. Hoe onderzoek je eigenlijk een planeet? Tuur door een telescoop, leer waarom satellieten baantjes vliegen om een planeet en speur mee met de robotkarretjes op Mars. In dit college ontdek je het verhaal achter de waanzinnige landschappen van enkele prachtige planeten in ons zonnestelsel. Planeetonderzoeker dr. Sebastiaan de Vet van Naturalis in Leiden neemt je mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel en wisselt zijn college af met een aantal leuke proefjes en experimenten.

Is de bas de basis van alle muziek? – Oyfo Techniekmuseum
17 november 2019
In dit werkcollege onderzoek je of de bas, en dan met name de contrabas, het belangrijkste instrument is in de pop-, rock- en klassieke muziek. Waarom zijn die lage trillingen lekker en krijg je daar een fijn gevoel van? En hoe klinkt muziek zonder de bas? In dit college ga je ook zelf aan de slag om lage tonen te laten klinken. Michel Kroese is een klassiek geschoolde contrabassist die speelt in het Orkest van het Oosten, het symfonieorkest van Overijssel.

Hoe klinken dieren in de muziek? – Natura Docet Wonderryck Twente
24 november 2019
Van de middeleeuwen tot nu spelen dieren een belangrijke rol in de muziek. Luister of kijk samen met Ben Coelman hoe je de dieren ontdekt in de verschillende muziekstukken. Alles komt voorbij: van miauwende katten tot brullende leeuwen, van tjilpende vogeltjes tot galopperende paarden. Welke dieren hoor jij in de muziek? Ben Coelman is hoofd bureau dramaturgie en educatie bij de Nederlandse Reisopera. Hij verzorgt jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, inleidingen en cursussen op het gebied van opera en muziek.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €22,50 een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 24 november 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 17 november 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 november 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 22,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Natura Docet Wonderryck Twente Oldenzaalsestraat 39 7591 GL, Denekamp Nederland

Contact

0541 35 13 25