Planeet Aarde, 4,5 miljard jaar 'global change' Lezing door prof. Manuel Sintubin.

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing over op- en misvattingen over klimaatopwarming. De aarde is een continue veranderend systeem, heeft de mens wel echt zoveel invloed?
Maan en aarde, op schaal
courtesy of NASA

In de huidige discussie rond de klimaatopwarming laat de mens zich betrappen op een kort geheugen, dat nauwelijks enkele generaties teruggaat in de tijd. Hieruit vloeit een relatief statisch wereldbeeld voort, een wereld met een stabiel – pre-industrieel – klimaat, een stabiele zeespiegel, enzovoort. Juist hierdoor gaat de mens voorbij aan twee cruciale aspecten die eigen zijn aan de aardse dynamiek.

De aarde – of beter Systeem Aarde – is vooreerst in een toestand van permanente verandering. Het is een ‘levende planeet’, een complex zelfregulerend, maar totaal onvoorspelbaar, systeem. Het tweede aspect is ‘tijd’. Systeem Aarde heeft al een turbulente geschiedenis van 4,5 miljard jaar achter de rug. Vanuit dit aardse standpunt verdwijnt het vertrouwde referentiekader van de mens dan ook in het niets. En hierin schuilt juist de boodschap van de geoloog. Door terug te kijken in het ‘diepe’ verleden, vindt de geoloog mogelijk de sleutel voor de toekomst.

Inschrijven

Voor deze lezing is inschrijven verplicht via de website.

Datum

woensdag 15 oktober 2014 van 13:30 tot 16:00