Over taal gesproken Kenniscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Bij dit wetenschapscafé staat taalonderzoek centraal. Maar wat is taalonderzoek eigenlijk? Taalwetenschappers Veronique Hoste en Mark Janse vertellen alles over wat er komt kijken bij onderzoek naar taal.

Elke dag doe je iets wat veel onderzoekers omschrijven als een erg complexe handeling: het gebruiken van taal. Taal is een vorm van communicatie. Mensen gebruiken tekens (bv. letters) die samen een systeem vormen. Dankzij taal kun jij jr uitdrukken, afspraken maken om samen te werken, kennis doorgeven, de wereld rondom beter begrijpen en van meer betekenis voorzien. Om dat complexe proces beter te begrijpen, gebeurt er heel wat onderzoek naar taalkundige fenomenen en theorieën. Maar wat moet jij je concreet voorstellen bij taalonderzoek?

De gasten van deze avond laten je tijdens het wetenschapscafé graag meedenken over het hoe en het waarom van taal en taalonderzoek.

Een taalonderzoeker, wat bestudeert die precies? In de 21ste-eeuwse maatschappij staan technologie en innovatie voorop. Wat kan hedendaags taalonderzoek daar aan bijdragen? Hoe gaat een linguïst te werk? Zit die werkelijk in een hoekje met een boekje? Kan taalkundig onderzoek het toekomstig taalgebruik voorspellen? Spreek je binnenkort echt van ‘hullie’ in plaats van ‘jullie’? Taal is voortdurend in beweging. Is taalonderzoek dat ook? Welke nieuwe methodes en technieken deden hun intrede? Wat zijn de grote onderzoeksvragen rond taal vandaag?

Een wereld zonder taal. Kan dat? Hoe zou die er uit zien?

Sprekers

Prof. Mark Janse is een onderzoeksprofessor Oud- & Kleinaziatisch Grieks (UGent). In de zomer van 2005 ontdekte hij sprekers van het Cappadocisch, een doodgewaande Grieks-Turkse mengtaal die bijna 35 jaar een verborgen bestaan had geleid in drie kleine dorpjes in het noorden van Griekenland. Hij publiceerde vooral over taalverandering, taaltypologie, taalcontact en dode talen.

Prof. Veronique Hoste is voorzitter van de vakgroep Vertalen, tolken en communicatie (UGent). Ze onderzoekt o.a. de nieuwe mogelijkheden van taaltechnologie.

Moderator van de avond is Mieke Dumont. Ze studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanchor bij Focus en WTV. Op dit moment is ze directeur communicatie en publiekswerking bij het kunstencentrum Vrijstaat O De Werf.

Verder lezen

Wil je meer weten over taal en taalwetenschappen. Lees dan de artikelen binnen het thema Over Taal Gesproken op NEMO Kennislink.

Datum

dinsdag 21 maart 2017 van 19:45 tot 22:00

Prijs

Gratis

Locatie

Eetcafé Toreke Vlotstraat 22 9000, Gent België