Oudheidkundige in vier colleges Kindercolleges najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Allard Pierson Museum leer je alles over de Grieken, Romeinen en Egyptenaren.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Allard Pierson Museum

Colleges

Waarom zijn Griekse standbeelden meestal bloot?
Zondag 10 september
Als je de beelden in het museum moet geloven, liep iedereen in het oude Griekenland zo goed als bloot rond. Nu is het daar ook meestal mooi weer, maar ze zullen toch niet elke dag naakt over straat gelopen hebben? Hoe zit dat eigenlijk? Elsbeth Tjon Sie Fat, MA vertelt je er meer over!

Hoe mummificeer je een vis?
Zondag 08 oktober
In het Oude Egypte mummificeerde men naast mensen ook dieren. Zo kon een favoriet huisdier gemummificeerd worden of maakten ze een dierenmummie als geschenk voor een godheid. Hoe maakten de Egyptenaren een mummie? Wat heb je daarvoor nodig? Anderhalf jaar geleden is tijdens een MJU-college een vis gemummificeerd. Bekijk nu met Ben van den Bercken hoe deze mummie de tijd heeft doorstaan.

Hoe streden de Grieken en de Romeinen?
Zondag 12 november
Ruzie en oorlog zijn van alle tijden. Ook de oude Grieken en Romeinen voerden oorlog. Maar hoe deden ze dat? Welke listen en wapens hadden ze en hoe beschermden ze zich tegen hun vijanden? In dit college vertelt Antony Jonges hoe de Grieken Troje veroverden, waarom Alexander de Grote zo’n succesvol krijgsheer was en hoe het kwam dat de Romeinen zo’n groot Rijk konden stichten

Gingen Romeinse vrouwen naar de kapper?
Zondag 10 december
Romeinse vrouwen worden vaak afgebeeld met ingewikkelde krullenkapsels. Hoe werden die gemaakt en waren er dan ook kappers in Rome? Was dat allemaal hun eigen haar of waren er ook pruiken? En wat waren de modetrends aan het Romeinse hof? Liep iedereen met zo’n kapsel rond of waren er ook simpeler modellen? Geralda Jurriaans-Helle weet het.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 12 november 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 8 oktober 2017 van 14:00 tot 15:00
zondag 10 september 2017 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC, Amsterdam Nederland

Contact

+ 31 (0)20 52 52 556