Oud Europa Tijdelijke tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
In deze tijdelijke tentoonstelling krijg je een overzicht van de verzamelgeschiedenis van de collectie Oud-Europa van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze 'vergeten' museumcollectie bestaat uit objecten die uit heel Europa afkomstig zijn.

Tussen 1824 en 1970 verzamelde het Rijkmuseum van Oudheden meer dan 8500 objecten uit verschillende Europese landen, van Engeland tot Polen en van Rusland tot Denemarken. De verzameling speelde gedurende anderhalve eeuw een belangrijke rol in het museum, maar raakte daarna in de vergetelheid.

De tentoonstelling haalt de opvallendste objecten uit de collectie Oud-Europa voor een poosje uit het depot. Ze komen onder meer uit Franse grotten, Merovingische grafvelden in Duitsland en Zwitserse meeroever-nederzettingen. Centraal staat de ontwikkeling van de collectie en de veranderende motieven om die bijeen te brengen in de loop van meer dan 150 jaar.

Voor vaderland en vergelijking

In veel landen speelden musea in de negentiende eeuw een belangrijke rol in het groeiende nationale bewustzijn. Dat was de reden dat het Rijksmuseum van Oudheden een collectie Oud-Europa bijeen wilde brengen: een mooie nationale collectie verstevigde de positie van het jonge Koninkrijk der Nederlanden. Tegelijkertijd was het handig voor musea om originele objecten of kopieën van objecten te verzamelen voor vergelijkingsdoeleinden.

Wetenschappelijk perspectief

Met de komst van conservator en directeur Jan Hendrik Holwerda in het begin van de twintigste eeuw werden de verzamelmotieven wetenschappelijker. Hij bracht gericht stukken bijeen om de Nederlandse archeologie van een Europese context te voorzien. Holwerda richtte ook een permanente tentoonstelling Oud-Europa in. Er kwam een studiezaal bij en er verscheen ook een gids. De vele objecten kregen aanvankelijk een belangrijke plaats in het museum, maar toch verdwenen ze in 1956 definitief naar de depots om plaats te maken voor andere tentoonstellingen.

Na onderzoek door de huidige conservator Luc Amkreutz naar onder andere de achtergrond van de collectie, krijgt het nu weer een plek in het Rijksmuseum van Oudheden.

Openingstijden

Dagelijks 10:00 – 17:00 uur
Nieuwjaarsdag 01 januari
Koningsdag 27 april Leids ontzet 03 oktober Eerste kerstdag 25 december
Gesloten

Prijs

Regulier € 12,50
Kinderen van 5 t/m 17 jaar € 4,-
Kinderen t/m 4 jaar Gratis
Familiekaart
2 volwassenen en 2 kinderen 5 t/m 17 jaar
€ 29,-
CJP t/m 17 jaar € 3,-
CJP vanaf 18 jaar en studenten € 6,-
Museumkaart Gratis

Datum

vrijdag 15 juni 2018 t/m zondag 11 oktober 2020 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 12,50

Locatie

Rapenburg 28 2311 EW, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 516 31 63