Opgeraapt Opgevist Uitgehakt Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
Deze vaste tentoonstelling biedt een uniek overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem.
Natuurhistorisch Museum Rotterdam

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de tijd, van 500 miljoen jaar oud buizenzandsteen uit Drenthe, 70 miljoen jaar oude haaien en zee-egels uit het Limburgse Krijt tot de relatief jonge skeletdelen van de wolharige mammoet, sabeltandtijger, beloega die uit de Noordzee zijn opgevist. Deze en andere prachtfossielen – topstukken uit Nederlandse museumcollecties en privé-verzamelingen – geven een beeld van onze prehistorie dat nergens anders zo compleet te zien is.

Nederland is zeer rijk aan fossielen, maar slechts weinigen weten dat. We hoeven niet naar het buitenland om sporen uit het verre verleden aan te treffen. De oudste fossielen die in Nederland gevonden zijn, zijn meer dan een half miljard jaar oud! Het gaat om brokken zandsteen met kruipsporen, afkomstig van de Hondsrug in Drenthe. Twee van zulke brokken zijn in Rotterdam te zien. Verder worden er koralen en trilobieten van meer dan 400 miljoen jaar oud getoond; er zijn fossiele bladeren, boomstammen, wortels en insecten uit het Carboon van de Limburgse kolenmijnen; verder skeletdelen en voetsporen van reptielen uit een steengroeve bij Winterswijk (230 miljoen jaar oud), schitterende haaien, zee-egels uit het Limburgse Krijt (70 miljoen jaar geleden). Topstuk is een vroeg 19e-eeuws afgietsel van de Mosasaurus waarvan het originele fossiel in 1795 door het Franse leger uit Maastricht is meegenomen naar Parijs.

De tentoonstelling, die de bezoeker door de tijd meeneemt van het aller-oudste naar de dag van vandaag, laat verder skeletten en schedels zien van miljoenen jaren oude walvissen, een vrijwel compleet skelet van een 40.000 jaar oude beloega, verder een mammoetschedel, een schitterend bewaarde schedel van een muskusos, een schedeldak met gewei van een reuzenhert en de intussen beroemde onderkaak van een sabeltandtijger.

Prijs

Deze tentoonstelling is toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Openingstijden

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is op maandag gesloten.

Datum

vanaf maandag 1 juni 2015 van 11:00 tot 17:00