Operatiekamer van de toekomst 2019 Tentoonstelling, spel

Voor families
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In CORPUS 'reis door de mens' ontdekken kinderen hoe het is om zelf chirurg te zijn. Slagen ze voor de drie operaties? Dan ontvangen zij het Kinderchirurg Diploma.

Maak kennis met nieuwe technieken die in ziekenhuizen gebruikt worden om mensen te behandelen. Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, maar als je gezondheid het dan toch laat afweten, en je belandt in het ziekenhuis, dan kan techniek een belangrijke rol spelen. CORPUS en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken samen om een uniek kijkje in de ‘operatiekamer van de toekomst’ te geven.

Esther Nielen voor CORPUS

Na de reis door de mens kunnen kinderen in echte operatiekleding starten met drie bijzondere operaties, begeleidt door onder andere specialisten van het LUMC. In de operatie Ultrasoon wordt door middel van geluidsgolven gezocht naar de zieke plek, net zoals een echte radioloog dat doet. Met blacklight gaat de chirurg-van-de-toekomst op zoek naar fluorescente zieke plekken in de operatie Fluor & Blacklight en in de operatie Dokter Bibber Navigeert wordt gebruik gemaakt van Virtual en Augmented Reality-technieken.

De artsen en technici vinden het leuk om de vragen van kindchirurgen te beantwoorden. De (groot)ouders en begeleiders kunnen meekijken en uiteraard kunnen er foto’s gemaakt worden van de kinderen in actie. Na drie geslaagde operaties ontvangen de deelnemers het CORPUS/LUMC Kinderchirurg Diploma. Meer informatie vind je op de website. Het belang van de ‘Operatiekamer van de toekomst’ wordt onderstreept door EANM (European Association of Nuclear Medicine).

Ben jij chirurg?

Tijdens de Operatiekamer van de toekomst ga jij – als chirurg in opleiding – aan de slag met drie operaties. Hieronder lees je meer over deze verschillende operaties.

Ultrasoon: Met behulp van geluidsgolven kun je diep in een lichaam kijken. Zo kunnen dokters bijvoorbeeld zien of een baby een jongetje of een meisje is. Je kunt met ultrasone apparatuur ook zieke plekken opsporen in het lichaam en als je echt goed je best doet kun je op deze manier een zieke plek heel gericht behandelen. Je kunt dit zelf uitproberen. Kun jij de zieke plekken vinden en behandelen als een echte radioloog?

Fluor & Blacklight: in een lichaam zitten zieke plekken die zichtbaar gemaakt kunnen worden doordat ze met een speciale stof een soort glow-in-the-dark effect krijgen. We noemen dat het fluorescent maken van zieke plekken. Jouw chirurgoutfit wordt nu aangevuld met een speciale gele bril want je gaat aan de slag met een blacklight om de fluorescente zieke plekken te vinden. Ben jij de speurneus die alle zieke plekken gaat vinden?

Dokter Bibber Navigeert: met een speciale 3D-scan kunnen zieke plekken in kaart gebracht worden. Als chirurg gebruik je deze plaatjes als kaart om de zieke plek terug te vinden. Dit lijkt heel erg op het gebruik van Google Maps op je telefoon, maar dan in een mens. Hier wordt gebruik gemaakt van Virtual en Augmented Reality-techniek. Pas op dat je niet bibbert en het verkeerde weefsel raakt. Jij bent vandaag de chirurg van de toekomst.

Doelgroep

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Tickets kopen

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Weekend van de Wetenschap 2019

Ga op 5 en 6 oktober backstage bij bedrijven, onderzoeksinstituten, universiteiten, musea, sterrenwachten en ziekenhuizen om live wetenschap en technologie te beleven. Iedereen van jong tot oud krijgt de unieke kans de wereld van wetenschap en technologie te beleven. Doe mee met unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Datum

zaterdag 5 oktober 2019 van 12:00 tot 17:00

Prijs

Onbekend

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Willem Einthovenstraat 1 2342 BH, Oegstgeest Nederland

Contact

071-7510200