Openingsavond Week van de Afrikaanse roman In samenwerking met de werkgroep Afrinetwerk.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Verschillende Afrikaanse schrijvers buigen zich over de vraag: Wat is de stand van de Afrikaanse literatuur?

De feestelijke ‘afskop’ van de Week van de Afrikaanse roman (19 t/m 28 september). Verschillende Afrikaanse schrijvers buigen zich over de vraag: Wat is de stand van de Afrikaanse literatuur? Met o.a.: Etienne van Heerden, Sonja Loots en Marita van der Vyver. Locatie: OBA.

Tijdens deze openingsavond stellen verschillende Afrikaanse schrijvers zich aan u voor. Ze vertellen over hun werk, en over wat de hedendaagse Afrikaanse literatuur behelst. Wat voor rol speelt het Afrikaans in de literatuur? Hoe gebruiken de schrijvers het Afrikaans in hun boeken?

Ook wordt het boek De poort naar Afrika van Bart de Graaff en Riet de Jong-Goossens gepresenteerd. Hierin komen schrijvers en verhalenvertellers van het ‘andere’ Afrikaans aan het woord: afstammelingen van de Khoisan en schrijvers met wortels in de Afrikaanstalige én in de zwarte cultuur.

Tenslotte vindt er een debat plaats over de huidige positie en de toekomst van de Afrikaanse taal. Wie zijn de sprekers van het Afrikaans eigenlijk en wat is de verhouding tussen het oude ‘standaard-Afrikaans’, het Kaaps en andere varianten van deze taal?

Een levendige avond dus, waaraan wordt meegewerkt door de Zuid-Afrikaanse schrijvers Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver. Ook met bijdragen van Ingrid Glorie en Bart de Graaff. Jeroen van Kan modereert.

Over de sprekers

Etienne van Heerden (Johannesburg, 1954) is de meest bekroonde Afrikaanse schrijver van zijn generatie. Hij groeide op in de Karoo, het landschap waar veel van zijn magisch-realistische romans zich afspelen, zoals Toorberg en Die swye van Mario Salviati. Hij is oprichter van Litnet. In september verschijnt zijn nieuwste roman, Klimtol, in Nederlandse vertaling.

Irma Joubert (Pretoria, 1947) werkte jarenlang als geschiedenisonderwijzeres op een middelbare school. Haar passie voor de geschiedenis en voor verhalen vertellen klinkt door in haar historische romans, die tegelijk informatief én meeslepend zijn en die Nederlandse lezers laten kennismaken met een wereld die zowel vertrouwd als exotisch is.

Sonja Loots (Kimberley, 1972) schreef met Sirkusboere (2011) één van de meest bekroonde Afrikaanse romans van de laatste jaren. Haar op historische feiten gebaseerde relaas over de haveloze oorlogsveteranen – Boer en Brit, blank en zwart – die na de Boerenoorlog als kermisattractie door Amerika trekken, is hilarisch en hartverscheurend tegelijk. Ook vallen er parallellen te trekken met actuele kwesties uit het Nieuwe Zuid-Afrika.

Kirby van der Merwe (Paarl, 1957) is schrijver en beeldend kunstenaar. In 1996 was hij medeoprichter van de Afrikaanse Skrywersvereniging, die opkwam voor bruine schrijvers die toen nog moeilijk toegang kregen tot bekende uitgeverijen. Zijn debuut Klapperhaar slaap nie stil nie (1999) is een vernuftige roman over een bruine vrouw die zich probeert te ontworstelen aan haar omgeving. Elk hoofdstuk is geschreven in een ander genre, waarmee Van der Merwe liet zien dat ook bruine schrijvers al die genres in huis hadden.

Marita van der Vyver (Kaapstad, 1958) zorgde met haar debuut Griet skryf ’n sprokie (1992) voor grote opschudding. Voor het eerst werd intelligent, openhartig én geestig over vrouwelijke seksualiteit geschreven – binnen de Afrikaner gemeenschap toen nog grotendeels taboe. Sindsdien heeft ze met romans als Vergenoeg en Stiltetyd iconische status bereikt in de Afrikaanse literatuur.

Ingrid Glorie is vertaalster en hoofdredacteur van Maandblad Zuid-Afrika.

Bart de Graaff is historicus en filmschrijver. In september wordt het nieuwe boek van De Graaff en vertaalster Riet de Jong-Goossens gepresenteerd: De poort naar Afrika.

Jeroen van Kan (moderator) is journalist en werkte eerder voor AT5, BNR Nieuwsradio en de VPRO (De Avonden). Ook is hij redacteur bij literair tijdschrift Tirade.

Inschrijving

  • Voor deze lezing kunt u zich inschrijven via de website

Datum

vrijdag 19 september 2014 van 20:00 tot 22:00

Organisatie