Op reis door de ruimte Colleges voor kinderen van 10 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Sonnenborgh museum & sterrenwacht leer je alles over ruimteafval, ijs op Mars, leven op andere planeten en zonsverduisteringen.

Altijd al door een echte telescoop willen kijken? Dat kan op Sonnenborgh. Vroeger was dit een wereldberoemde sterrenwacht waar wetenschappers onder andere onderzochten uit welke stoffen de zon bestaat. Nu ga je in de kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit op onderzoek uit samen met echte ruimte-experts. In Reis door de ruimte kom je alles te weten over Mars-ijs, buitenaards leven, ruimteafval en zon- en maansverduisteringen.

Colleges

Hoe hou je de ruimte schoon?
15 september 2019
Het valt misschien niet zo op, maar om de aarde draaien inmiddels duizenden satellieten. Voor het maken van weerfoto’s, telefoonverkeer, plaatsbepaling, wetenschap en nog veel meer. Velen daarvan zijn operationeel maar als een satelliet ‘op’ is, wordt hij niet opgeruimd. De ruimte wordt zo steeds meer vervuild met ruimteafval. Als dat zo doorgaat kan dat gevaarlijk zijn voor de ruimtevaart. In het college onderzoek je samen met ruimtedeskundige Felix Bettonvil van de Universiteit Leiden hoe dat afval precies ontstaat, en hoe je er vanaf kunt komen.

Wat leren we van ijs op Mars?
13 oktober 2019
IJs. Het zonnestelsel zit er vol mee. Niet alleen op aarde vind je ijs in de vorm van poolkappen en gletsjers, maar ook op Mars zijn de polen bedekt met een dik pak ijs. Er zijn zelfs hele ijswerelden op Mars die bestaan uit gigantische oceanen met daarop een kilometers dikke ijslaag. Veel wetenschappers denken dat deze ijswerelden één van de meest waarschijnlijke plekken zijn om buitenaards leven te vinden. In deze lezing van Mars-kenner Arjen Boosman van de Universiteit Utrecht leer je wat deze ijswerelden zo bijzonder maakt en hoe onderzoekers ze in de toekomst kunnen verkennen.

Is er leven op andere planeten?
10 november 2019
Als je ’s nachts een ster ziet, dan draaien daar waarschijnlijk een paar planeten omheen, zogenaamde exoplaneten. Misschien zelfs wel eentje met leven erop. Het is alleen erg moeilijk om zulke planeten te bestuderen, omdat ze veel minder fel dan de ster zijn. In dit college van sterrenkundige Frans Snik van de Universiteit Leiden onderzoek je hoe je exoplaneten kunt vinden en naspeuren op tekenen van leven. Denk na over hoe leven op andere planeten eruit zou kunnen zien en hoe je het kunt ontdekken.

Waar is de zon?
15 december 2019
De zon lijkt af en toe verstoppertje te spelen. Achter de maan, of achter een planeet, zoals Mercurius of Venus. Dit heet een zonsverduistering. Ook de maan verstopt zich af en toe, achter de aarde. Zon en maan zijn tijdens verduisteringen eventjes niet zichtbaar op aarde. Dit college van natuurkundige en Sonnenborgh-medewerker Robert Wielinga gaat over zons- en maansverduisteringen. Wat leren die? Welke bijzondere verduisteringen zijn er in het verleden geweest? Ook gaat hij in op expedities naar zons- en maansverduisteringen vanuit Sonnenborgh.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €30,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 15 december 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 10 november 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 13 oktober 2019 van 12:00 tot 13:00
zondag 15 september 2019 van 12:00 tot 13:00
Toon alle data

Prijs

€ 30,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Zonnenburg 2 3512 NL, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 820 14 20