Ontstaan van mythen en godsdienst Vierdelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Er is geen samenleving denkbaar zonder mythes en godsdiensten, in alle denkbare vormen. Waarom zijn deze nodig? En hoe dragen ze bij aan levensvragen en zingeving? Ontdek het in deze vierdelige cursus.

Er zijn geen menselijke samenlevingen zonder mythen en ook nauwelijks zonder godsdiensten. Waarom? Hoe komen mensen erbij om dit soort verhalen te verzinnen. En wat drijft hen om er ook daadwerkelijk in te geloven? Het gaat nog steeds door, of het nu om Star Wars of om Wagners Götterdämmerung gaat, mythen zijn kennelijk nog steeds actueel.

Maar wat betekenen mythen nog in de wereld van nu, waarin goden en godinnen nog nauwelijks een rol te spelen hebben, en waarin de wetenschap alles probeert te verklaren. Mythen komen vooral weer op de voorgrond wanneer het gaat om processen die buiten de horizon van de wetenschap vallen: in de duiding van belangrijke levens-evenementen. Ze hebben te maken met je plaats in de wereld, met zingeving dus. Ze leiden bij belangrijke beslissingen van het leven: ze bieden modellen, sjablonen en blauwdrukken die je kunt gebruiken om vorm te geven aan de grondstructuur van het leven.

Op het eerste gezicht geldt dat grotendeels ook voor godsdiensten. Maar er is een verschil met mythen: godsdiensten hebben (strakke) regels waaraan gelovigen zich moeten houden. Hoe en waarom en waar en wanneer zijn die regels ontstaan? En hoe komt het dat in al die godsdiensten de positie van de vrouw een ondergeschikte is? Of het nu gaat om het Jodendom, christendom, de islam, en ja ook in het boeddhisme. Hoe komt dat?

De cursus behandelt de oorsprong en ontwikkeling van mythen en godsdiensten vanuit wetenschappelijk perspectief.

Prijs

Regulier € 57,-
Amarant-leden € 51,-
Jongeren <26 jaar en werkzoekenden
Op vertoon van een geldige pas
€ 28,50

Inschrijven

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website.

Datum

woensdag 11 december 2019 van 14:00 tot 16:30
woensdag 4 december 2019 van 14:00 tot 16:30
woensdag 27 november 2019 van 14:00 tot 16:30
woensdag 20 november 2019 van 14:00 tot 16:30
Toon alle data

Prijs

€ 57,00

Locatie

Zaal Stanislas Grote Steenweg 75 2600, Berchem België

Contact

+32 (0)70 23 30 48

Organisatie