Ontmoet je microben Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
's Werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent. Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles. Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en wat je proeft; of je ziek wordt, of juist beter. Ze kunnen ons redden of vernietigen. Microben, de kleinste en machtigste organismen op onze planeet. We weten nog maar weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren. Over onze gezondheid, alternatieve energiebronnen en wie weet wat nog meer. Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen. Welkom in Micropia. Het enige microbenmuseum ter wereld, midden in Amsterdam.

In 2014 vond een wereldprimeur plaats: de opening van het museum ARTIS-Micropia. Naast de zichtbare natuur, die al zo lang te zien is in ARTIS, bestaat er een immense onzichtbare wereld. De wereld van het microscopisch kleine leven. In totaal is zo’n tweederde van het aantal soorten leven op aarde onzichtbaar. Ze zitten op je tong, onder je armen, in je darmen en op je huid. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er leven microben op, onder of tussen. Adem in, en virussen, bacteriën en schimmels stromen in grote aantallen naar binnen. Eet, en honderdduizend miljard bacteriën in je darmstelsel helpen je verteren en gezond te blijven. En dat alles vierentwintig uur per dag. Hun enige levensdoel is zich vermenigvuldigen.

Dagelijks draag je zo’n anderhalve kilo aan microben met je mee. Alleen al in je mond zitten 700 soorten bacteriën, en op één vierkante centimeter huid leven wel honderdduizend bacteriën van meer dan duizend verschillende soorten. Microben mogen klein zijn, maar ze zijn er altijd en zíj bepalen de samenstelling van onze wereld: zonder hen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Micropia toont dit onzichtbare maar machtigste leven op aarde. Eén ding is zeker: na een bezoek aan Micropia kun je nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld kijken.

Doelgroep

Deze tentoonstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Openingstijden

Zondag t/m woensdag 9:00 – 18:00 uur
Donderdag t/m zaterdag 9:00 – 20:00 uur

Prijs

Regulier €15,-
Kinderen 3 t/m 9 jaar €13,-
Studenten €7,50

Datum

vanaf dinsdag 30 september 2014 van 9:00 tot 18:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Artisplein Plantage Kerklaan 38-40 1018 CZ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)900 278 47 96

Organisatie