Ontdek jij een nieuwe wereld? Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Nationaal Onderwijsmuseum leer je alles over de vroegere ontdekkingsreizen, op zoek naar nieuwe werelden. Vind jij je weg?

Ongeveer vierhonderd jaar geleden zat de wereld nog vol met geheimen. Onontdekte gebieden vol met nieuwe planten en diersoorten lagen verscholen in het midden van oceanen en jungles. Ga op ontdekkingsreis en leer hoe je de avonturiers van vroeger hun weg vonden op zee en nieuwe werelden in kaart brachten, hoe zij nieuwe dieren ontdekten en hoe je kunt overleven op een onbewoond eiland. Vind jij je weg?

Colleges

Hoe beschrijf ik nieuwe dieren en plantensoorten?
08 september 2019
Na eeuwen van ontdekkingen door natuuronderzoekers is nog steeds niet precies duidelijk welke dieren en planten de wereld bevolken. Wetenschapper schatten dat er minstens 8 miljoen dieren op aarde rondlopen, waarvan er nog maar 1,6 miljoen bekend zijn. Vooral insecten en ander ‘klein spul’ loopt nog steeds zonder Latijnse naam rond. Biologen werken er hard aan om de andere soorten te ontdekken. Er sterven per jaar namelijk duizenden diersoorten uit, zonder dat wij ze ooit hebben gekend! Hoe dat in zijn werk gaat wordt uitgelegd door bioloog Menno Schilthuizen. Ook jij kunt hierbij helpen met citizen science.

Hoe werd de eerste ‘Atlas van de Wereld’ gemaakt?
13 oktober 2019
De aarde is rond, maar hoe maak je dan een kaart van de aarde? Een kaart is toch plat? Kaartenmakers hebben vanaf ongeveer het jaar 1500 een oplossing voor dit probleem gezocht. Een beroemde kaartenmaker is Gerard Mercator (1512-1594). Hij is de uitvinder van de zogenaamde Mercator-projectie, een methode om de aarde op een kaart af te beelden. Maar een papieren kaart van ruim een meter hoog en twee meter breed; kun je daar wel mee varen? Was die kaart daar wel voor bedoeld? Zou het niet veel gemakkelijker zijn als de kaart in een vorm van een atlas was gemaakt? Dat heeft Mercator ook gedaan. Van één exemplaar van de wereldkaart heeft Mercator een atlas gemaakt, die bekend staat als de ‘Atlas van de Wereld’. Deze wordt bewaard in het Maritiem Museum Rotterdam. Sjoerd de Meer, conservator van dit museum zal meer vertellen over deze bijzondere atlas en of er wel of niet mee gevaren kon worden.

Hoe vonden schepen vroeger hun weg op zee?
10 november 2019
Om de aarde draaien vele satellieten. Deze geven een signaal aan je mobieltje, zodat je altijd kunt zien waar je bent. Dat was vierhonderd jaar geleden nog een stuk moeilijker. Je moest navigeren aan de hand van de natuur, de zon en de sterren. Zeker op zee viel dat niet mee. Hans Hooijmaijers, hoofd Collecties van Rijksmuseum Boerhaave, vertelt je hoe ze toen met hun boot naar de juiste haven konden zeilen. Sterker, als de stroom op jouw boot uitvalt, moet je het nog steeds zo doen.

Hoe overleef ik op een onbewoond eiland?
08 december 2019
Stel je voor, je spoelt aan op een onbewoond eiland. Helemaal alleen moet je zonder telefoon of internet zien te overleven. Maar hoe? Suzanne Wardenaar schreef de boeken Op een onbewoond eiland en In het sprookjesbos. Zij kan je er alles over vertellen. In dit praktische college ga je zelf aan de slag met tips en trucs om net als Robinson Crusoe te overleven in de natuur. Durf jij deze uitdaging aan?

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 8 december 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 november 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 13 oktober 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 8 september 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG, Dordrecht Nederland

Contact

+31 (0)78 632 68 20