Ontdek de wereld van satire Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid leer je alles over satire.

Satire is een kunstvorm waarin iets of iemand een beetje belachelijk gemaakt wordt. Soms vinden mensen het beledigend, maar vaak moeten we er heel hard om lachen. Satire gaat vaak overbekende mensen zoals onze koning of premier Rutte, maar het kan ook gaan over je juf of je broer. Of over iets wat je in het nieuws gezien hebt. Tijdens deze collegereeks maak je kennis met satire. En vertellen de makers je meer over wat satire is en waarom het zo belangrijk is dat het bestaat.

Doelgroep

Deze kindercolleges zijn geschikt van kinderen van 10 t/m 12 jaar.

Colleges

Mag je grappen maken over de koning?
10 februari 2019
Wist je dat satire al bestond in de tijd van de Grieken en Romeinen? Maar wat is satire eigenlijk en waarom is het belangrijk dat het bestaat? Wetenschapper Mark Boukes trapt de reeks af en neemt je mee terug in de tijd. Bij satire draait het om humor en het opzoeken van de grens, maar wat is er dan grappig en wat gaat te ver? In dit college leer je alles over satire en mag JIJ bepalen wat door de beugel kan.

Hoe bedenk je de beste krantenkop?
10 maart 2019
Nieuws is overal en kun je bijvoorbeeld teruglezen in kranten én online op internet. Het is soms een beetje saai maar berichten kunnen ook heel leuk of grappig zijn. Nathan de Groot leert jou op een andere manier te kijken naar het nieuws dat je leest. Want pas op: er zijn ook websites met alleen maar verzonnen nieuws. Ze gooien het echte nieuws om en verdraaien het, zoals de populaire website De Speld. Dat is een vorm van satire. Tijdens dit college leer jij in één uur hoe je een goede verzonnen krantenkop maakt en schrijf je zelf over wat er bij jou op school en in de buurt gebeurt.

Hoe laat je je publiek het hardst lachen?
14 april 2019
Heb je weleens gelachen om een grap over de koning of premier Rutte? Valt het je op hoe ze op televisie soms een beetje belachelijk worden gemaakt? In dit college word jij de komische acteur of televisiemaker. Komiek en presentator Klaas van der Eerden leert jou de kneepjes van het vak.

Hoe maak je satire in een tekening?
12 mei 2018
Een interactieve les waarbij je creatief aan de gang gaat. We laten je inzien hoe je met creativiteit en humor een punt kunt maken en boodschap kunt uitdragen. Cartoonist en spotprententekenares Merel Barends laat je zien hoe een cartoonist/tekenaar van een idee tot een eindresultaat komt.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 11:00 tot 12:00
donderdag 14 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 februari 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Media Parkboulevard 1 1217 WE, Hilversum Nederland

Contact

+31 (0)35 677 55 55