Ontdek de wereld van de wetenschap Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Rijksmuseum Boerhaave leer je alle gezichten van de wetenschap kennen. En dat zijn er veel.

Van robotbijen tot de smaak van pies, en van zwavelzuurregen op Venus tot het luisteren naar vreemde geluiden. Ontdek deze veelzijdige wereld van de wetenschap, bij colleges gegeven door echte wetenschappers

Christine Daniloff/iMol

Colleges

Kunnen we een synthetische cel maken?
15 september 2019
Zou het ooit kunnen; een echt werkende cel in elkaar knutselen? Voordat dat kan moet je ontzettend veel moeilijke processen begrijpen en na kunnen maken. Heel belangrijk is dat DNA zichzelf kan kopiëren en zoiets krijg je niet zomaar voor elkaar. Door uitvoerig onderzoek is de wetenschap er in ieder geval een stuk dichterbij. Onderzoeker Christophe Danelon en zijn team vertellen je op een creatieve manier over hun baanbrekende onderzoek.

Wat deed Leiden vroeger met poep en pies?
20 oktober 2019
In Amsterdam kun je elke zomer aan een zwemwedstrijd door de grachten meedoen. ‘De grachten zijn nog nooit zo schoon geweest!’ zeggen ze. Je moet natuurlijk uitkijken voor oude fietsen en winkelwagentjes, maar menselijke drollen drijven er nauwelijks meer rond. ‘Vroeger’ was dat wel anders. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Leiden. Maar hoe vroeger was dit? En wat gebeurde er toen met de menselijke mest? Dit college van archeoloog Roos van Oosten wordt een smakelijk verhaal over poep- en piesverwerking in Leiden in andere tijden.

Word jij rustig van rare geluiden?
17 november 2019
Zachtjes knisperende en krakende geluiden en fluisterende stemmen in je oor. Wordt je er al rustig van? Misschien heb je wel eens gehoord van ASMR, mensen die dat hebben krijgen een aangenaam tintelend gevoel van dat soort geluiden. Mensen op YouTube verdienen er zelfs geld mee. Neuropsycholoog Anouk Keizer doet hier onderzoek naar; wat gebeurt er bij deze mensen, hoe ervaren zij bepaalde sensaties, en wat kun je met deze kennis? Ontdek tijdens dit college of jij ook ASMR hebt.

Ga je mee op een reis langs de planeten?
15 december 2019
Op Venus regent het zwavelzuur, op Mars vind je de hoogste berg van het hele zonnestelsel en op Pluto zijn gletsjers van bevroren stikstof. De laatste jaren is er veel ontdekt over de andere planeten in het zonnestelsel. In dit college neemt wetenschapsjournalist Govert Schilling je mee op een spannende reis langs al die verre werelden. Van elke planeet krijg je de laatste nieuwtjes te horen en de mooiste foto’s te zien. Het college eindigt met een planetenquiz; de winnaar krijgt het nieuwste boek van Schilling cadeau.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 15 december 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 17 november 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 20 oktober 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 15 september 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange St. Agnietenstraat 10 2312 WC, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 751 99 99