Ontdek de wereld van de wetenschap Kindercolleges voorjaar 2018

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in Rijksmuseum Boerhaave leer je alle gezichten van de wetenschap kennen. En dat zijn er veel.

Van het universum tot hersengolven, en van het leren over anatomie tot het na-apen van ledematen. Ontdek deze collegereeks de veelzijdige wereld van de wetenschap, met colleges gegeven door echte wetenschappers.

Photo detail
Erica Renckens voor NEMO Kennislink via CC BY-NC 2.0

Colleges

Zitten we op dezelfde (hersen)golflengte?
Zondag 18 februari
Soms klik je meteen met mensen, en soms juist niet. ‘Dat is gewoon zo’ denk je dan. Onderzoekswetenschapper Suzanne Dikker vraagt zich af of het wel zo simpel is. Misschien hebben onze hersengolven er wel iets mee te maken. Ze vertelt over haar creatieve onderzoeksmethoden en de resultaten. Misschien word je zelf wel een van haar proefkonijnen.

Sciencefiction; klinkklare onzin of toch niet?
Zondag 18 maart
In sciencefiction films en boeken barst het van de onmogelijke dingen; superhelden, buitenaardse wezens en indrukwekkende tijd –en ruimtereizen. Maar is dat allemaal wel zo onmogelijk? Misschien is de wetenschap daar al een stuk dichterbij dan je zou denken. Wetenschapsjournalist George van Hal is een echte kenner en zal je er alles over vertellen.

Sorensen met prothese
LifeHand 2 / Patrizia Tocci

Wat kun je leren van een hologram?
Zondag 15 april
Mensen die studeren om dokter te worden moeten precies weten hoe het menselijk lichaam werkt. Met een boek of model leer je hoe een spier heet en waar hij vast zit, maar niet hoe hij beweegt en wat daar mis mee kan gaan. Anatomiedocent Beerend Hierck lost dit op met hologrammen. Hij legt je uit hoe het werkt en laat het zien.

Hoe stuur je een prothese aan?
Zondag 20 mei
Frans van der Helm is professor biomechanica en bio-robotica. Dat gaat over de samenwerking tussen mens en techniek. Een prachtig voorbeeld daarvan is een prothese; een vervanging van een ontbrekend lichaamsdeel. Hoe zorg je ervoor dat een mens dit stukje apparatuur succesvol aan kan sturen? Met de spieren of zelfs direct via de hersenen? Makkelijk is het sowieso niet.

Hoe weten we dat het universum bestaat?
Zondag 17 juni
Kosmoloog Marcel van Daalen gaat het met jullie hebben over de echt grote vragen; hoe werkt het universum, hoe zijn de eerste sterrenstelsels gevormd en wat staat er nog te gebeuren? En hoe bijzonder is het dat mensen überhaupt in staat zijn om deze ongrijpbare zaken te onderzoeken? Sterrenkijkers, wiskunde en natuurkunde geven de antwoorden.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 17 juni 2018 van 10:30 tot 11:30
zondag 20 mei 2018 van 10:30 tot 11:30
zondag 15 april 2018 van 10:30 tot 11:30
zondag 18 maart 2018 van 10:30 tot 11:30
zondag 18 februari 2018 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange St. Agnietenstraat 10 2312 WC, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 751 99 99