Ontdek de wereld van de wetenschap Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vijf lezingen in Rijksmuseum Boerhaave leer je alle gezichten van de wetenschap kennen. En dat zijn er veel.

Van robotbijen tot de smaak van pies, en van het leren over de wervelkolom tot het imiteren van een computer. Ontdek deze veelzijdige wereld van de wetenschap, bij colleges gegeven door echte wetenschappers

Colleges

Hoe bouw ik een wervelkolom?
13 januari 2019
Ontwikkelingsbioloog Ben Nelemans is benieuwd hoe ons lichaam zichzelf opbouwt. Hoe weten onze cellen wat ze moeten doen en waar ze heen moeten? Om dit te onderzoeken verstoort hij het normale ontwikkelingsproces van een ruggenwervel bij een kippenembryo. Gaat deze ontwikkeling bij andere dieren anders? En als we dit allemaal precies weten, misschien kunnen we dan een heleboel ziektes genezen.

Kunnen we robotbijen op Mars laten rondvliegen?
17 februari 2019
Onderzoeker Guido de Croon bouwt kleine robotbijen. Die hebben niet een propeller zoals een drone maar echte vleugeltjes. En dat is een hele uitdaging. Om dit voor elkaar te krijgen bestuderen de wetenschappers echte bijten en maken ze simulaties. Maar zelfs dan werken de prototypes niet altijd. Toch heeft hij er een paar bij zich om aan jullie te laten zien. En wie weet, misschien vliegen deze bijtjes ooit rond op Mars.

Hoe smaakt pies?
17 maart 2019
Heb jij wel eens je pies geproefd? Wetenschapper en arts Herman Boerhaave was ontzettend nieuwsgierig naar hoe ons lichaam werkt. 300 jaar geleden kon je echter niet de binnenkant van het levende lichaam bekijken zoals we dat nu kunnen. Boerhaave bedacht daarop iets slims: proefjes doen met pies! Dat sap kwam immers uit het lichaam. Onderzoeker Ruben Verwaal legt uit hoe dat ging en wat je er mee kan.

Kan het niet of ‘quantum’ wel?
21 april 2019
Nederland is een van de voorlopers op het verrichten van onderzoek naar de quantumcomputer en het quantum internet. Hier in Rijksmuseum Boerhaave kan je zelfs al een paar van deze speciale computerchips zien. Maar dit apparaat bestaat nog helemaal niet.. wat zijn onderzoekers dan aan het doen? Wat maakt deze computer zo bijzonder en wat kunnen we er allemaal mee? Dr. Ir. Julia Cramer vertelt het allemaal.

Hoe bekijk ik wiskunde vanuit alle hoeken?
19 mei 2019
Filosoof Stefan Buijsman is op allerlei manieren bezig met wiskunde. Hij legt de bijzondere geschiedenis uit en zal met jullie leuke psychologische experimentjes uitvoeren. Kunnen baby’s en dieren trouwens ook wiskunde? Ook de filosofische kant komt aan bod; wat zijn getallen eigenlijk? Tot slot bespreken we hedendaagse toepassingen, zoals de wiskundige formules waarmee WhatsApp beveiligt wordt.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 19 mei 2019 van 10:00 tot 17:00
zondag 21 april 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 17 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 17 februari 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 13 januari 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange St. Agnietenstraat 10 2312 WC, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 751 99 99