Ontdek de Arnhemse musea Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Arnhem, het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en museum Bronbeek gaat het van archeologie tot kunst kijken van microplastic tot smaakcollege.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. De vier Arnhemse musea organiseren samen een collegereeks over alle onderwerpen die zij in hun tentoonstellingen behandelen. Van archeologie tot kunst en van microplastic tot smaak. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Nederlands Openluchtmuseum

Colleges

Hoe ziet archeologie uit de Tweede Wereldoorlog eruit? – Museum Arnhem bij Rozet
27 oktober 2019
Niet alleen uit de steen-, brons- en ijzertijd zijn er sporen terug te vinden in de grond, ook van veel korter geleden. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er bijvoorbeeld veel kogels gevonden, maar ook huisraad en zelfs kinderspeelgoed. Publieksarcheoloog Lize Noorda vertelt je in dit college over de verhalen achter al die vondsten en laat je zien hoe de gevonden spullen er nu uitzien. Samen gaan jullie proberen nieuwe stukken te determineren.

Plastic; vis jij het uit? – Nederlands Watermuseum
24 november 2019
Plastic zit volop verweven in het dagelijks leven. Voor eten en drinken, smartphones en computers, kleren, in je huis. Het is een fantastisch en veelzijdig materiaal. Helaas komt er ook steeds meer in de natuur terecht, waar het dan niet meer weg kan komen. Maar waar komt dat plastic dan vandaan? Waarom is plastic in de natuur eigenlijk slecht? Wat doet plastic met dieren? Mariene bioloog Maarten Erick geeft antwoord op al deze vragen en je hoort hoe je het kunt voorkomen.

Gruwelijk of lekker? – Nederlands Openluchtmuseum
15 december 2019
Samen met wetenschappelijk medewerker Hubert Slings ga je kijken wat er vroeger gegeten werd en of dat lekker was of niet. Sommige smaken vind je nu vies, maar waren vroeger heel gewoon. Andere smaken zijn nu juist heel gewoon, maar sinds wanneer? En waar komen ze vandaan? In dit college onderzoek je 10 smaken uit de 10 tijdvakken, waarbij je natuurlijk zelf ook mag proeven.

Zie jij wat ik zie? – Museum Bronbeek
26 januari 2020
Doe mee met een ‘college’ Visual Thinking Strategies. Kijk samen naar bijvoorbeeld een foto of een schilderij en praat er met elkaar over. Alle antwoorden zijn altijd goed, want de vraag is immers: “Wat zie jij?” En wat je ziet is voor iedereen weer anders, want iedereen is anders en uniek. Maar als jij hoort wat een ander ziet, ontdek jij daardoor zelf misschien ook weer iets nieuws. Beeldend kunstenaar Thelma de Lang helpt mee met kijken. Zo haal je er veel meer uit dan je in je eentje ooit had kunnen doen.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 26 januari 2020 van 11:15 tot 12:15
zondag 15 december 2019 van 11:15 tot 12:15
zondag 24 november 2019 van 11:15 tot 12:15
zondag 27 oktober 2019 van 11:15 tot 12:15
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Zijpendaalseweg 26 - 28 6814 CL, Arnhem Nederland

Contact

+31 (0)26 355 12 44