Ontdek de allerkleinste deeltjes Open dag

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dompel je onder in een verrassende bètawereld en maak kennis met de allerkleinste deeltjes tijdens de open dag van het KVI-Center for Advanced Radiation Technology.

KVI-CART is een wetenschappelijk instituut van de Rijksuniversiteit Groningen voor onderzoek en opleiding in de subatomaire fysica, astrodeeltjesfysica, versnellerfysica en medische fysica. Ontdek daar hoe geavanceerde stralingstechnologie ontwikkeld en gebouwd wordt.

Tijdens deze open dag nemen wetenschappers en technici je mee naar de drie verdiepingen hoge deeltjesversneller AGOR waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Je bezoekt de geavanceerde installaties waar met lasers deeltjes zo sterk worden afgeremd dat ze temperaturen van vlak boven het absolute nulpunt bereiken. Leer alles over radioactiviteit, kosmische straling en het ontstaan van bliksem.

Photo detail
Harry Kiewiet voor KVI-Center for Advanced Radiation Technology

Ook kun je kennis maken met protonentherapie, een nieuwe manier van het behandelen van kanker die binnenkort bij het UMCG in Groningen van start gaat. Je kunt luisteren naar lezingen, maar je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in onze ontwerp- en constructieafdeling waar demonstraties worden gegeven met moderne computergestuurde draai- en freesmachines.

Kinderen kunnen een speurtocht doen door het gebouw. Ook kun je proefjes doen met verschillende versnellermodellen waarmee je je eigen ‘deeltjes’ kunt versnellen. Heb je het er warm van gekregen? Probeer dan het spectaculaire stikstofijsje’: klaar terwijl je wacht.

Weekend van de Wetenschap 2017

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober openen diverse organisaties hun deuren – bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten – om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Ga backstage in de wereld van wetenschap en technologie!

Datum

zondag 15 oktober 2017 van 12:00 tot 17:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Zernikelaan 25 9747 AA, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 75 22