Onmisbare opruimers Tijdelijke tentoonstelling

Voor iedereen
In de tentoonstelling 'Onmisbare opruimers' is het afbraakwerk van microben te zien bij een overleden giraffeveulen. De één zijn dood is de ander zijn brood.

Wanneer een dier sterft, gaan de zichtbare opruimers aan het werk zoals gieren, vliegen- en keverlarven. Maar microben spelen een veel grotere rol bij het opruimen van organisch materiaal, zoals kadavers. Ieder jaar sterft per vierkante kilometer alleen al 5.000 kilo aan dieren op natuurlijke wijze. Deze resten worden hoofdzakelijk door microben, zoals bacteriën en schimmels opgeruimd. Ze zetten dode organische overblijfselen ook om in primaire bouwstoffen en stellen deze weer ter beschikking aan de rest van het ecosysteem. Het leven op aarde zit vol met dit soort bouwstoffen. Maar omdat er geen van deze natuurlijke stoffen meer bij komen, is de voorraad gelimiteerd. Microben zijn als recyclers voor de kringloop dus onmisbaar.

Micropia laat een in Artis gestorven giraffe zien om de functie van microben als onmisbare opruimers in beeld te brengen. Het giraffeveulen is drie dagen na de geboorte in 2014 een natuurlijke dood gestorven. Zo toont Micropia als eerste het effect van afbraak door microben.

MIcropia, Thijs Wolzak

Datum

vanaf maandag 25 april 2016 van 9:00 tot 18:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Artisplein Plantage Kerklaan 38-40 1018 CZ, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)900 278 47 96

Organisatie