Onlife: uitloggen kan niet meer Lezing door Katleen Gabriels

Voor volwassenen
In deze lezing vertelt moraalfilosoof Professor doctor Katleen Gabriels over computerethiek. Hoe zorg je er voor dat technologische vooruitgang ook ethische vooruitgang betekent?

De eerste echo van een baby staat al vlug online. ‘Smartphones’, ‘selfies’ en ‘apps’ kleuren onze woordenschat. Zelfs de dood maakt niet langer een onderscheid tussen online en offline. Onlife dus, want uitloggen is een illusie. Kinderen zijn online van voor de geboorte tot na hun dood, terwijl de laatste generatie die nog een helder onderscheid tussen ‘online’ en ‘offline’ kan maken vandaag leeft.

Meer dan één op drie Vlaamse volwassenen zou dagelijks minstens drie uur met zijn/haar smartphone bezig zijn. En dat terwijl het World Wide Web nog maar sinds 1989 bestaat en de eerste iPhone sinds 2007. Ondertussen voltrekt het ‘internet der dingen’ (Internet of Things) zich volop. Deze lezing biedt een ethische reflectie op onze voortdurende digitale verbondenheid.

Over de spreker

Prof. dr. Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze studeerde Germaanse talen en Moraalwetenschappen aan de KU Leuven, UGent en de Universiteit van Helsinki. Ze doctoreerde aan de VUB met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld. Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker en universitair docent aan de VUB. Nadien werkte ze als Assistant Professor aan de TU Eindhoven. Nu is ze als Assistant Professor aan Maastricht University verbonden. Zij is de auteur van ‘Onlife’, door Liberales uitgeroepen als Boek van het jaar 2016. De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website

Datum

maandag 3 februari 2020 van 14:00 tot 17:00

Prijs

€ 8,00

Locatie

Campus Diepenbeek, gebouw D, Lokaal Auditorium H6 Agoralaan 3590 , Diepenbeek Nederland

Contact

+32 (0)11 26 80 46