Onderzoek naar hart- en vaatziekten Wetenschapscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Prof. dr. Dirk-Jan Duncker vertelt tijdens dit wetenschapscafé meer over het onderzoek naar het ontstaan en behandelen van hart- en vaatziekten, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Wat is er te doen aan deze ziektes?

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Dat is voornamelijk het gevolg van een toename in zogenoemde ‘ischaemische hartziekten’, een verzameling van aandoeningen waarbij de doorbloeding van de hartspier verstoord raakt als gevolg van een vernauwing van een kransslagader. Dit komt vaak door aderverkalking, ook wel atherosclerose.

Risicofactoren voor atherosclerose zijn roken, hoog cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk, en chronische nierschade. Deze risicofactoren veroorzaken niet alleen vernauwing van de grote bloedvaten, maar verstoren ook de functie van de kleine bloedvaten die essentieel zijn voor de regulatie van doorbloeding van de hartspier en voor de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen. Recente bevindingen suggereren dat een verstoorde functie van kleine bloedvaten in toenemende mate bijdraagt aan hart- en vaatziekten. In deze lezing leer je meer over deze nieuwe inzichten in het ontstaan van hart- en vaatziekten, op de onderliggende mechanismen en de mogelijke behandelingen daarvan.

Over de spreker

Prof. dr. Dirk-Jan Duncker is hoogleraar Experimentele Cardiologie aan het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van het Netherlands Heart Institute. Als hoogleraar houdt hij zich – naast onderwijs – bezig met laboratorium-gebonden onderzoek naar de mechanismen en de behandeling van hart- en vaatziekten, in het bijzonder van ischaemische hartziekten en hartfalen.

Datum

maandag 25 maart 2019 van 19:30 tot 21:00

Prijs

Gratis

Locatie

Bistro Bar Binnenrotte Hoogstraat 110 3011 PV, Rotterdam Nederland

Contact

+31 (0)10 704 39 47