On the moon again Festival

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens dit festival vier je de maanlanding. Op 20 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste mens voet zette op de maan.

One small step for man, one giant leap for mankind. 50 jaar geleden landde de eerste mens op de maan. Een onvergetelijk historisch moment. Met lezingen van ooggetuigen, astronomische muziek van Trio Nebula, kijken naar de maan door de telescoop en in het planetarium, een mini-expo met beelden uit die tijd en maancocktails in het 60’s café.

Programma

Lezingen
20:15 en 22:15 locatie: Terreplein
Twee deskundige ooggetuigen vertellen je vanuit eigen ervaring en hun sterrenkundige expertise over het sensationele moment in juli 1969.

20.15 uur: prof. dr. Kees de Jager – De eerste stap op de maan
Grand old master in de sterrenkunde prof. dr. Kees de Jager (emeritus-hoogleraar, pionier van het Nederlands ruimteonderzoek en oud-directeur Sonnenborgh) heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 98 jaar bereikt. Desalniettemin kan hij zich de maanlanding nog als de dag van gisteren herinneren: gekluisterd aan een primitieve tv zag hij hoe de mens een andere wereld instapte, een onvergetelijk moment. Nog steeds is die eerste stap op de maan iets dat zijn weerga niet kent. Wat betekent deze stap voor de toekomst van de mensheid? Gaan we straks naar Mars of nog verder weg? En kunnen we wel eeuwig op de aarde blijven?

22.15 uur: prof. dr. Frank Verbunt – What American wants to go to bed by the light of a Communist moon?
Met dit argument van president Lyndon B. Johnson besloten de Amerikanen een oeroude droom waar te maken en naar de maan te reizen. Hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Nijmegen Frank Verbunt was 16 jaar oud toen Neil Armstrong en de zijnen op de maan landden. Daarna startte zijn sterrenkundige carrière. Op dit 50-jarige jubileum bespreekt Frank de Amerikaanse droom om naar de maan te reizen, de ruimte-race tussen de Sovjets en de Amerikanen en de daadwerkelijke landing.

Kijken naar de maan
doorlopend, locatie: sterrenwacht Waar kwamen Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins precies terecht op de maan? Bekijk de maan en de landingskrater door de grote telescoop van Sonnenborgh of in het planetarium.

Mini-expo one small step
Doorlopend, locatie: entreegebouw
In het 60s-café bekijk je de originele krantenknipsels uit juli 1969 toen de hele wereld toekeek hoe de Apollo 11 succesvol op de maan landde. De iconische live televisiebeelden van Nasa zijn doorlopend te bekijken. Maancocktail erbij, proost.

Prijs

Regulier € 15,-
Kinderen 8 t/m 17 jaar € 11,50

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

vrijdag 12 juli 2019 van 20:00 tot 0:00

Prijs

€ 15,00

Locatie

Zonnenburg 2 3512 NL, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 820 14 20