Oerplanten stoere overlevers Colleges voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Voor kinderen
Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in de Hortus Botanicus Leiden leer je alles over de alleroudste planten van de wereld.

In de Hortus vallen kleurige bloeiende planten het meest op. Daar zijn er zoveel van, dat planten zonder bloemen niet zo in het oog springen. Tijdens deze colleges ontdek je dat planten zonder bloemen ook fantastisch zijn. Je praat over de alleroudste – groene algen, de eerste landplanten, varens, cycadeeën en coniferen. Voor het gemak noemen we al deze planten samen de oerplanten: planten die ontstaan zijn voordat er bloemplanten waren.

Colleges

Waar komen de oerplanten vandaan?
08 september 2019
Wetenschappers vermoeden dat de eerste levende cellen al meer dan vier miljard jaar geleden ontstaan zijn. Hoezo ontstonden die dan zomaar? Paleo-ecoloog Robbert Folmer vertelt wat we weten, en wat er nog te ontdekken valt. Alle begin is moeilijk, wie lukte het om voor het eerst zonlicht om te zetten in leven?

Hoe kwamen de planten aan land?
13 oktober 2019
Moet je je voorstellen dat de aarde geen beschermende schil van gassen had: alle schadelijke uv-stralen zouden alle leven op aarde weg bombarderen. Bioloog/taxonoom Roderick Bouman vertelt dat dat heel veel jaren zo was: alleen in zee was leven mogelijk. Tot al die hardwerkende planten zo’n dik jasje aan zuurstof gemaakt hadden – de ozonlaag – dat de eerste wezentjes heel voorzichtig het land op kropen. Wat was daar te beleven en hoe deden ze dat?

Wat hebben varens met onzichtbaarheid te maken?
10 november 2019
Varens horen tot de eerste planten die op het land konden leven. Wat een wonderlijke planten zijn dat eigenlijk. Deze dag hoor je van groenspecialist Miguel Fernandez Voortman over springende sporen, tropische varens, het verschil tussen varens en mossen, over boomvarens en over wat mensen dachten over die rare planten die nooit bloeiden.

Waarom veranderen bloemplanten het snelst?
08 december 2019
Bloemplanten zijn de succesvolste plantengroep in de geschiedenis van de aarde. Maar bloemen zijn er niet voor het plezier: ze dienen om bestuivers te lokken. Maar die bestuivers moeten vervolgens het stuifmeel bij planten van dezelfde soort afleveren, en niet zomaar bij een heel andere plant. Dr. Vincent Merckx, onderzoeker bij Naturalis, pluist met je uit waarom er zoveel verschillende bloemen zijn – en er nog steeds nieuwe bij komen.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €25,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit najaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 8 december 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 10 november 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 13 oktober 2019 van 14:00 tot 15:00
zondag 8 september 2019 van 14:00 tot 15:00
Toon alle data

Prijs

€ 25,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Rapenburg 73 2311 GJ, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 52 77 249