Oerparade Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wandel in deze vaste tentoonstelling in een paar minuten miljoenen jaren verder. Van het allereerste teken van leven op aarde naar het ontstaan van de mens.
Naturalis

Wat een lange nek Met een lengte van wel 18 meter kijkt de Camarasaurus de tweede verdieping op. Hoe kon het beest zo’n lange nek dragen? Dit skelet is in Amerika opgegraven en in 1996 naar Nederland vervoerd, waar het voor het nieuwe Naturalis in elkaar is gepuzzeld. Het hele verhaal van de vondst en de opgraving is te lezen in de Oerparade.

Bijzondere fossielen De ontdekking van de fossielen in de Burgess Shale in Alberta, Canada, door Walcott heeft onze kennis over de evolutie van het leven op zijn kop gezet. Deze fossielen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Een aantal van deze prachtige originele fossielen zijn te bewonderen in de Oerparade.

Schedelkapje Javamens In de Oerparade liggen in een vitrine van kogelvrij glas het originele schedelkapje, kies en dijbeen van de Javamens. Deze vondsten van de Nederlandse arts Eugène Dubois zijn essentieel geweest voor de theorie over de evolutie van de mens. Zulke wetenschappelijk belangrijke objecten liggen normaliter veilig opgeborgen in de collectietoren, maar in Naturalis kan iedereen de originele resten bewonderen.

Mammoetskelet De grote slagtanden van de indrukwekkende wolharige mammoet priemen in de richting van de bezoeker als deze de Oerparade inloopt. Te zien is dat de mammoet een zware schedel nodig had met sterke nekspieren om die slagtanden te kunnen dragen. Dit skelet is geheel uit originele mammoetbotten opgebouwd. De mammoet, officieel de Mammuthus primigenius, leefde 200.000 – 10.000 jaar geleden in het Laat-Pleistoceen.

Stamboom De stamboom van het leven in de Oerparade geeft een beeld van de ontwikkeling van het leven op aarde. Wat is de voorouder van de paling, waar komt de vlinder vandaan? Welke dieren zijn er nu uitgestorven, en hoe is het paard geëvolueerd? De levensvormen die het gered hebben tot in de tegenwoordige tijd hebben buizen die doorlopen naar het Natuurtheater.

Stegosaurus De Stegosaurus met zijn indrukwekkende rugplaten is onze nieuwste aanwinst. Waar zouden die platen voor gediend hebben?

Datum

woensdag 1 juli 2015 t/m woensdag 31 augustus 2016 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 12,00

Locatie

Naturalis Pesthuis Vondellaan 55 2332 AA, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 7519600

Organisatie