OER! De nieuwe steentijd in Flevoland Vaste tentoonstelling

Voor iedereen
Vaste tentoonstelling over het leven van de Swifterbandmensen, die zesduizend jaar geleden woonden op wat nu Flevoland heet.

In de jaren zestig werd tijdens de ontginning in de bodem bij Swifterbant aardewerk opgegraven. Dit bleek afkomstig van mensen die zesduizend jaar geleden het huidige Flevoland bewoonden. Deze Swifterbantmensen leefden van jacht, visserij en het verzamelen van voedsel. Heel bijzonder is dat zij ook aan landbouw deden. OER! vertelt je hoe deze Swifterbantmensen woonden, wat zij verbouwden, wat zij aten, waarmee ze jaagden en hoe ze omgingen met de dood.

OER!Jong
De permanente tentoonstelling OER! is uitgebreid met een nieuw onderdeel voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar: OER!Jong. Met actieve opdrachten gaan kinderen in deze tentoonstelling op pad en maken zij kennis met het leven van deze oer-Flevolanders, die wij beter kennen als de Swifterbantmensen.

Zo’n 6000 jaar geleden leefden de Swifterbantmensen op de oeverwallen en rivierduinen in de ondergrond van het huidige Flevoland. Kinderen maken in OER!Jong kennis met jagen en eten in de steentijd. Ze gebruiken gereedschappen, passen kleding uit die periode, maken kennis met het bovennatuurlijke en richten hun pijl en boog op een prooi. Ook kunnen zij een aandenken kopen uit een ‘prehistorische’ automaat.

OER!Tour
Nieuw Land ontwikkelde samen met Jeugdtheatergezelschap BonteHond en Familiemusea de OER!(audio)tour. De OER!tour is opgezet als een gesprek tussen de fictieve personages Koen en zijn oom Hans, die als archeoloog bij Nieuw Land werkt. Samen bezoeken zij de tentoonstelling en praten over wat daar zij daar zien. Hans nodigt Koen en de bezoekers daarbij uit om hun eigen ervaringen met elkaar te delen.

De audiotour is gemaakt voor kinderen om samen te doen met volwassenen. Filosofische vragen en opdrachten in de audiotour lokken gesprekken tussen hen uit. Voorwerpen die aan bod komen zijn: vuurstenen werktuigen, resten van dieren, sieraden, aardewerken potten en skeletten. Families doen de OER!tour met audiospelers die te leen zijn via de receptie van Nieuw Land.

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Datum

vanaf donderdag 13 november 2014 van 10:00 tot 17:00

Prijs

€ 9,00

Locatie

Batavialand Oostvaardersdijk 113 8242 PA, Lelystad Nederland

Contact

+31 (0)32 02 2 59 00

Organisatie