Odysseus in beeldtaal Lezing door dr. Bouke van der Meer

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing door emeritus-hoogleraar dr. Bouke van der Meer over de verschillende manieren waarop Homerus' Odyssee in de Oudheid werd verbeeld. Hoe populair was het verhaal en hoe zie je dat nu nog terug?

Na een korte inleiding over Homerus’ Odyssee analyseert dr. Bouke van der Meer voorstellingen van Odysseus’ avonturen in de Griekse, Etruskische, Romeinse en vroeg-Christelijke kunst (ca. 700 v.C. tot ca. 400 n.C.). Welke thema’s waren populair, wanneer en waarom? Hadden zij een diepere betekenis? Wat is de relatie tussen voorstelling, Homerus’ tekst, beelddrager en context?

Van der Meer bespreekt ook visuele verteltechnieken, identificaties met de held en de nieuwste inzichten in cyclische scènes. Denk aan ‘Homerische’ reliëfbekers, het geschilderde Odyssee fries van de Esquilijn in Rome en marmeren Tabulae Odysseacae uit tijd van keizer Augustus. Ook de vier marmeren beeldengroepen in Tiberius’ grot te Sperlonga komen aan bod.

Over de spreker

Dr. Bouke van der Meer is emeritus hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in Etruskische archeologie en taal en van zijn hand verschenen onder meer boeken over urnen met mythologische scènes uit Volterra, bronzen spiegels met mythologische voorstellingen en Etruskische rituelen.

Prijs

Deze lezing is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Datum

vrijdag 24 november 2017

Prijs

Gratis

Locatie

Remonstrantse Kerk Dordrecht, zij-ingang Cornelis de Wittstraat 28 3311GD, Dordrecht Nederland

Contact