NIP-test onder de loep Lezing door prof. dr. Ignaas Devisch

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Willen we alle imperfecties de wereld uit helpen indien we daar de mogelijkheid toe hebben? Tijdens deze lezing ontrafelt medisch filosoof Ignaas Devisch deze en andere vragen die gesteld worden naar aanleiding van de NIP-test.

De NIP-test is een niet-invasieve prenatale test waarmee onder andere de aandoening trisomie 21 (Downsyndroom) kan worden opgespoord. De test biedt verschillende klinische voordelen. Zo kan deze vroeg in de zwangerschap uitgevoerd worden en is de kans op een miskraam kleiner in vergelijking met andere prenatale testen.

Het maatschappelijke debat rondom de test illustreert hoe technologische vooruitgang de mens confronteert met nieuwe verantwoordelijkheden en ethische vraagstukken. Aangezien het testresultaat een kansberekening is, werpt de vraag zich op hoe deze kans te interpreteren is. Kunnen toekomstige ouders autonoom beslissen hoe ze handelen naargelang een bepaald testresultaat? Ignaas Devisch spreekt over de impact van technologie op het mensbeeld en de waarden en normen.

Over de spreker

Prof. dr. Ignaas Devisch is professor in ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij publiceert zowel op het terrein van sociale en politieke filosofie als dat van de medische filosofie, sportfilosofie en ethiek.

Prijs

Regulier € 12,-
Studenten € 6,-

Tickets

Kaarten voor deze activiteit zijn te koop via de website.

Datum

maandag 12 februari 2018 vanaf 19:30

Prijs

€ 12,00

Locatie

Wandelweg 11 8500, Kortrijk België

Contact

+32 (0)56 26 06 00