Nieuw Licht op rijkdom Lezing en discussie door Ingrid Robeyns

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze editie van Nieuw Licht gaat econoom en filosoof Ingrid Robeyns in op rijkdom. Ze gaat hierover in gesprek met Coen Simon en Frank Meester.

Is het erg dat sommige mensen enorm veel geld hebben en de inkomensverschillen wereldwijd groeien? Volgens econoom en filosoof Ingrid Robeyns wel. Zij stelt in haar Nieuw Licht-essay dat die extremen desastreus zijn voor mens en maatschappij.

Volgens Ingrid Robeyns valt extreme rijkdom niet te rechtvaardigen op basis van verdienste, is het niet goed voor de samenleving, niet goed voor het milieu en toekomstige generaties, en heeft het zelfs negatieve effecten voor de rijken zelf. Zijn er structurele oplossingen voor dit morele en maatschappelijke probleem? Hoe bereiken we de ideale situatie: iedereen een beetje rijk, maar zo weinig mensen zo weinig mogelijk rijk?

In 2018 ging Jeffrey P. Bezos, de oprichter van Amazon.com, als eerste mens over de 100 miljarddollargrens. Wereldwijd nemen de inkomensverschillen nog steeds toe. De topman van Coca-Cola kreeg het 427-voudige van de laagstbetaalde, bij Walt Disney is dat zelfs het 650-voudige. Steeds meer geld wordt door steeds minder mensen verdiend.

Volgens Aristoteles was geld vooral een handig ruilmiddel. Als je appeloogst groot uitviel kon je die beter ruilen tegen een product waar je juist tekort aan had. Hij zag geld als een meetinstrument waarmee je de waarde van appels en peren kon vergelijken. En in tegenstelling tot appels en peren ging geld niet rotten. Het enige gevaar is volgens Aristoteles dat het geld zelf begerenswaardig wordt. Het gaat alleen nog om geld en meer geld. En zo bereiken we 2400 jaar na Aristoteles’ analyse de 100 miljarddollargrens.

Over de spreker

Ingrid Robeyns is econoom en filosoof. Ze is als hoogleraar Ethiek van Instituties verbonden aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek concentreert zich op vragen van verdelende rechtvaardigheid. Zij promoveerde aan de Universiteit van Cambridge onder begeleiding van Amartya Sen. Sinds 2018 is ze lid van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW).

Prijs

Regulier € 7,50
Studenten € 5,-
SG-pashouders € 5,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

dinsdag 16 april 2019 van 19:00 tot 20:30

Prijs

€ 7,50

Locatie

Academiegebouw Broerstraat 5 9712CP, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63