Nieuw Licht op het grote niets Betoog door Rosanne Hertzenberger

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze editie van Nieuw Licht laat Rosanne Hertzberger zien hoe de wetenschap onze idealen om zeep hielp. Zij gaat hierover in gesprek met de filosofen Coen Simon en Frank Meester en wetenschapsfilosofe Trudy Dehue reageert op haar betoog.

Overal in de westerse wereld maken idealen plaats voor een zakelijk, redelijk, “evidencebased” bestaan. Wetenschap en big data worden steeds vaker als ultieme autoriteit aangeroepen om persoonlijke keuzes te rechtvaardigen. Wetenschap is volgens Hertzenberger meer dan lege cijfers.

Jack Dosey, CEO van Twitter, staat iedere ochtend om vijf uur op om een halfuur te mediteren. Hij is niet de enige. In navolging van Steve Jobs zit in de hele westerse wereld een nieuwe hyperactieve elite in kleermakerszit op de grond ademhalingen te tellen. Ieder voor zich, emoties negerend, starend in het grote niets. Maar de nieuwe mediterende klasse maakt fouten. Ze vergeet de mens zelf: dat smerige, snuivende, agressieve, geile verwarde, irrationele kuddedier dat tot God bidt en gelijk wil krijgen. In haar essay analyseert en fileert Rosanne Herztberger de dwalingen van de moderne mens op een manier die doet denken aan de beroemde theorie van Francis Bacon in zijn zeventiende-eeuwse Novum Organum Scientiarum. Hoe kunnen we de wetenschap redden van lege cijfers en de wereld van een nihilistische dystopie?

Over de sprekers

Rosanne Hertzberger is schrijver en microbioloog. Ze is sinds 2009 columniste van NRC Handelsblad. In 2017 verscheen haar eerste boek: Ode aan de E-nummers.
Trudy Dehue is socioloog en wetenschapsfilosoof. Ze schreef onder andere de boeken De depressie-epidemie en Betere mensen. Ze werkt momenteel aan een boek met als (voorlopige) titel Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten.

Prijs

Regulier €7,50
Studenten met een SG-kaart € 5,-

Tickets

Kaarten zijn te koop via de website

Datum

woensdag 15 mei 2019 van 19:00 tot 21:00

Prijs

€ 7,50

Locatie

Academiegebouw Broerstraat 5 9712CP, Groningen Nederland

Contact

+31 (0)50 363 54 63