Nieuw licht in het brein Lezing door Wytse Wadman en Romke Rouw

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Hoewel licht ouder is dan onze aarde worden er nog bijna dagelijks nieuwe toepassingen voor ontdekt. Tijdens deze aflevering in de reeks FNWI Collegetour bespreken de wetenschappers Wytse Wadman en Romke Rouw de relatie tussen licht en hersenen.

FNWI Collegetour Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Dit seizoen staat de reeks in het teken van het International Year of Light.

Dankzij spectaculaire ontwikkelingen in de technologie (optogenetica) kunnen we hersencircuits met licht manipuleren en veel beter achterhalen hoe ze functioneren. Dat geeft naast fundamenteel inzicht waarschijnlijk ook heel veel nieuwe manieren om ziektes aan te pakken. Licht is ook verreweg de belangrijkste bron van externe informatie voor onze hersenen. Wij zijn visueel ingestelde dieren, die het maar heel matig doen in het pikkedonker. We ervaren het als heel normaal dat we kunnen “zien” en dat we begrijpen wat we zien. Kleuren zijn daarvan een schitterend voorbeeld, maar eigenlijk kijken we met onze hersenen en zien we wat we denken dat we zien. Visuele illusies tonen aan dat de hersenen zich soms vrij weinig aantrekken van het werkelijke licht dat in de ogen binnenkomt, en hun eigen interpretatie van de wereld om ons heen genereren.

Wytse Wadman studeerde experimentele natuurkunde in Utrecht, Delft en London en promoveerde op de menselijke motoriek. Sinds 1989 is hij hoogleraar Neuroscience bij de UvA en sinds 2005 bijzonder hoogleraar bij de Medische Faculteit in Gent.

Romke Rouw studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Harvard. Ze promoveerde in Tilburg op de bijzondere cognitieve processen die betrokken zijn bij het herkennen van gezichten.

Wikimedia Commons

Datum

woensdag 4 november 2015 van 20:00 tot 21:30

Organisatie