Neurenberg en het nazi-verleden Lezing door Neil Gregor.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing door historicus Neil Gregor over de manier waarop de stad Neurenberg omgaat met zijn beladen verleden.

De Duitse stad Neurenberg is onlosmakelijk verbonden met de nazi-tijd. Hier bevindt zich het Reichsparteigelände, een megalomaan complex dat door Hitler’s hofarchitect Albert Speer werd ontworpen. Het complex staat inmiddels op instorten. Moet het hersteld worden? Hoe is de stad Neurenberg sinds 1945 met dit beladen gebouw omgegaan?

Het Reichsparteigelände bevindt zich in het zuidoosten van de stad. Het complex bestaat uit o.a. een Zeppelintribune, 24 torens en een Gouden zaal. Het project werd door Hitler’s hofarchitect Albert Speer gebouwd. Het is een beschermd monument dat jaarlijks tweehonderdduizend bezoekers trekt. Hitler hield op deze plek zijn publieke betogingen. De filmklassieker Triumpf des Willens van Leni Riefenstahl is in het gebied opgenomen. Inmiddels staat het complex echter op instorten en heeft de stad te maken met het moreel dilemma of je een dergelijk oord in ere moet herstellen.

De kosten van een renovatie lopen in de tientallen miljoenen, maar de stad vindt dat er geen keus is, omdat het Reichsparteigelände een monumentenstatus geniet. Een hek eromheen en symbolisch laten vervallen is daarnaast onveilig. Neil Gregor houdt de lopende discussie rondom het terrein tegen het licht van de ontwikkelingen die de stad Neurenberg sinds 1945 heeft doorgemaakt.

Neil Gregor is professor voor moderne Duitse geschiedenis in Southampton. Hij is editor van het tijdschrift German History en heeft vele publicaties over de Duitse 20ste eeuw op zijn naam staan. Historicus Hanco Jürgens (Duitsland Instituut Amsterdam) zal Gregor inleiden en de discussie/vragen na afloop modereren.

Voertaal

De voertaal van de lezing en het nagesprek is Engels.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

woensdag 9 september 2015 van 17:00 tot 18:30

Organisatie