Nepnieuws in Nederland Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Drie kwart van de Amerikanen gelooft in nepnieuws. Klopt dit? Of is dit een hoax? Hoe zit het in Nederland? Tijdens deze lezing bespreekt dr. Alexander Pleijter de fenomenen en feiten achter nepnieuws.

Nepnieuws is van alle tijden maar heeft nu door de technische mogelijkheden, zoals verspreiding via sociale media, een enorme vlucht genomen. Zo speelde nepnieuws een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook in Nederland is nepnieuws de laatste maanden regelmatig onderwerp van gesprek.

Alexander Pleijter, een van de oprichters van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden, houdt zich bezig met het checken van nieuws en nepnieuws. Hij legt in deze lezing uit hoe Nieuwscheckers te werk gaat, hoe berichten gecheckt worden, welke soorten nepnieuws er zijn en wie dat eigenlijk de wereld in helpen en met welk doel.

Over de spreker

Dr. Alexander Pleijter werkt als universitair docent aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in internetjournalistiek. In het verleden was hij lector Journalistiek en Innovatie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website

Datum

woensdag 14 maart 2018 van 13:30 tot 14:30

Prijs

Gratis

Locatie

Den Dolech 2 5612 AZ, Eindhoven Nederland

Contact

+31 (0)40 247 49 00