Nederland in WOII Tentoonstelling

Voor jongeren en volwassenen
Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. Hoe reageerden de Nederlanders op de toenemende onderdrukking? Deze tentoonstelling laat verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse zien, horen en lezen.

Deze vaste tentoonstelling van het Verzetsmuseum gaat niet alleen over verzet, maar geeft bezoekers ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Het museum laat zien dat slechts een klein deel van de bevolking illegaal actief was en dat het verzet zich geleidelijk heeft ontwikkeld.

Opbouw

De tentoonstelling begint met een onderdeel over Nederland in de jaren dertig met een impressie van de Nederlandse samenleving die in mei 1940 plotseling met de Duitse bezetting werd geconfronteerd. De bezettingstijd is vervolgens opgedeeld in vijf periodes. Door decors en wandvullende foto’s (van de fotograaf A. Hustinx) is te zien dat Nederland in de loop van de bezettingsjaren verarmt en dat de sfeer grimmiger wordt. Iedere periode wordt ingeleid door een banier, waarop verband wordt gelegd tussen de ontwikkelingen in de oorlogvoering en de verzetshouding in Nederland. Een decor van nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto’s roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto’s en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

Verzetsmuseum

Prijs

Regulier €10,-
Kinderen t/m 6 jaar Gratis
Kinderen 7 t/m 15 jaar €5,-
Stadspashouders Gratis

Openingstijden

Maandag 11 – 17 uur
Dinsdag t/m vrijdag 10 – 17 uur
Zaterdag, zon en feestdagen 11 – 17 uur

Datum

vanaf woensdag 8 oktober 2014 van 10:00 tot 17:00