Nederland Gidsland Project Europa #4

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Wat zou Nederland daar op de agenda moeten zetten? En wat moet Nederland zelf veranderen om geloofwaardig te zijn als voorzitter van de EU?
Vlag nederland  flickr  willem van de kerkhof
Flickr, Willem van de Kerkhof

In De Balie wordt met presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) Nederland een spiegel voorgehouden. Want wie een voorbeeldfunctie in Europa wilt vervullen, moet óók kritisch naar zichzelf kijken.

Denk bijvoorbeeld aan onze reputatie van belastingparadijs. Hoe straalt die af op Europa? De Griekse overheid heeft de grootste moeite om de schatkist te vullen met belastinginkomsten. Grote Griekse bedrijven sluiten liever een dealtje met de Nederlandse belastingdienst. Is het tijd dat Den Haag meer solidariteit met de Grieken betoont en Europese belastingafspraken maakt? Maakt de belastingconcurrentie in Europa de EU zwak ten opzichte van zijn vijanden?

Project Europa In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen.

Met op 3 september Fort Europa, op 11 oktober Als één blok achter TTIP en 2 november Een vuist tegen Poetin?.

Europese energievoorziening is een bonte lappendeken

Kennislink-redacteur Annemieke van Roekel bezocht de bijeenkomst Een vuist tegen Poetin? over het gebruik van energie als politiek wapen. Zij schreef hierover het artikel Europese energievoorziening is een bonte lappendeken.

Aanmelden

Aanmelden voor dit debat is verplicht via de website.

Datum

dinsdag 22 december 2015 vanaf 20:00

Organisatie