Natuur als uitvinder Paradisolezingen 2017

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze lezing vertelt dr. Marleen Kamperman over bijzondere eigenschappen van organismen in de natuur en hoe wetenschappers deze eigenschappen kunnen nabootsen voor gebruik in het dagelijkse leven.

De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Organismen hebben deze eigenschappen ontwikkeld om te kunnen overleven in de natuur. Universitair hoofddocent polymeerchemie dr. Marleen Kamperman vertelt je in deze lezing over de natuur als uitvinder.

Neem als voorbeeld de kokerjuffer. Om zichzelf te beschermen bouwt zij een huisje in de vorm van een kokertje van schelp en steen uit de omgeving. De kokerjuffer maakt een sterke onderwaterlijm om de stukjes schelp en steen aan elkaar te lijmen. Kamperman geeft in haar lezing een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen en laat ze zien hoe wetenschappers deze voorbeelden kunnen vertalen naar synthetische materialen.

Paradisolezingen

Dit is de zevende Paradisolezing in de serie ‘leven in het heelal’. De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.

Prijs

Regulier €12,-
Vrienden van Verstegen & Stigter €10,-
Leden VPRO €10,-
Studenten €5,-

Tickets

Voor deze lezing zijn tickets te koop via de website

Paradisolezingen

In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie het leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Datum

zondag 28 mei 2017 van 11:00 tot 13:00

Prijs

€ 12,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Paradiso Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie