Natuur als compagnon tegen CO2 Kenniscafé

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Prof. Ivan Janssens bespreekt in dit kenniscafé hoe je de natuur kunt inzetten in de strijd tegen opwarming van de aarde.

De enorme uitstoot van broeikasgassen heeft het functioneren van onze Aarde als natuurlijk systeem veranderd. Tot voor kort, misschien verrassend, vooral ten goede: meer CO2 betekende snellere fotosynthese en de warmere temperaturen betekende langere groeiseizoenen en dus meer plantengroei.

Stilaan is de aarde echter aanbeland in een situatie waar de negatieve effecten van de warmere temperaturen en de toegenomen droogte de positieve effecten teniet doen, ook voor de planten. De enorme uitstoot van broeikasgassen heeft het functioneren van de aarde als natuurlijk systeem veranderd.

Dit is heel belangrijk omdat natuurlijke ecosystemen ongeveer 30% van de menselijke CO2 uitstoot opnemen. Natuurlijke ecosystemen zijn dus CO2-sponzen die de opwarming van de aarde vertragen. Als deze opname zou verminderen, dan blijft er een grotere fractie van de CO2 uitstoot in de atmosfeer hangen, wat de opwarming verder kan versnellen.

Door de decennialange non-reactie van de politiek en bedrijfswereld op de klimaatproblematiek zal er, hoogstwaarschijnlijk, binnen een paar decennia zoveel CO2 in de atmosfeer zitten dat de aarde afstevent op veel meer dan gemiddeld 2°C opwarming. De opwarming wordt volgens klimaatwetenschappers dan oncontroleerbaar. Zelfs als de energieproductie voor 95% duurzaam zou zijn, wordt het een hele opdracht, maar het kan nog. Ivan Janssens, professor in het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen, bespreekt hoe het toch nog kan lukken.

Datum

woensdag 21 juni 2017 vanaf 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Den Hopsack Grote Pieter Potstraat 24 2000, Antwerpen België

Contact