Nationalisme in de Europese muziek Cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze cursus leer je over de uiteenlopende toepassingen van nationalisme in muziek, met een docent muziekgeschiedenis van de Universiteit Gent.

Nationalisme is de ideologie die de vorming van de nationale staten in de negentiende eeuw begeleidde. Het ideaal van een moderne staat waarin volk en staatstructuur zouden samenvallen, leidde tot hevige conflicten en spanningen, om uiteindelijk te ontsporen in de tragedie van de Grote Oorlog (1914-1918). De invloed van nationalisme op de kunsten was groot.

Kunst werd in zijn algemeenheid vaak gebruikt als propaganda voor deze groeiende nationalistische ambities en muziek kon hier niet achter blijven. De emotionele kracht van muziek maakt deze kunstvorm geschikt voor ideologische manipulatie. Daarom is nationalisme niet weg te denken uit de geschiedenis van de negentiende eeuw. In de cursus hoor je over de verschillende toepassingen van nationalisme in Europese muziek, met voorbeelden. En ook meesterwerken die vandaag de dag nog geroemd worden, zijn niet vrij van deze ideologie.

Prijs

Regulier € 29,-
Sociaal tarief € 14,50
Leden van Amarant € 26,-

Aanmelden

Aanmelden voor deze cursus is verplicht via de website

Datum

zaterdag 18 januari 2020 van 10:00 tot 16:30

Prijs

€ 29,00

Locatie

De Grote Post Hendrik Serruyslaan 18A 8400, Oostende België

Contact

+32 (0)70 23 30 48

Organisatie