Narrenpraat Tijdelijke tentoonstelling

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze tijdelijke tentoonstelling met kunstwerken uit de ateliers van Vincent Halflants toont de opkomst van creatieve therapie in de jaren '60 van de twintigste eeuw.

In de jaren 1960 werd de psychiatrie bekritiseerd door een brede tegenculturele beweging die de ideeën van ziekte, opsluiting en autoriteit op de korrel nam. Het optimistische geloof in het aloude gesticht werd ontmanteld. In die revolutionaire context komt de creatieve therapie op. De ateliers hadden een therapeutische functie, maar waren tegelijkertijd broedplaatsen van artistiek talent. Dit ontgaat ook musea en curatoren niet. In Kassel bekleedt de bekendste outsider uit de geschiedenis, Adolf Wölfli, een centrale plek in Documenta V. En in 1989 creëert curator Jan Hoet met Open Mind een belangrijk forum voor vele ‘leerlingen’ uit de ateliers van kunstenaar Vincent Halflants.

Meer dan zeventien jaar lang leidde Halflants een atelier in de psychiatrische ziekenhuizen van Tienen en Diest. De werken van zijn ‘leerlingen’ functioneerden als stabilisatoren, als een middel om evenwicht te zoeken en te vinden. Hij liet hen tekenen en beeldhouwen en zo met zichzelf kennismaken. Vanaf 1969 zorgde Halflants voor een ontmoetingsplaats, die soms een vrijplaats was, maar waar er soms ook noodgedwongen structuur binnensloop. Als archivaris en curator bracht hij een collectie samen, een levend museum, dat getuigt van een zeer bijzondere plek.

Openingstijden

Maandag Gratis
Dinsdag t/m vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag 13:00 – 17:00 uur

Prijs

Deze tentoonstelling is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Museum Dr. Guislain.

Datum

vrijdag 25 januari 2019 t/m zondag 21 april 2019 van 9:00 tot 16:00

Prijs

€ 8,00

Locatie

Jozef Guislainstraat 43 9000, Gent België

Contact

+32 (0)9 216 35 95