Nanotechnologie: de volgende industriële revolutie? Lezing door Dick Van Dyck.

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dick Van Dyck zal vanavond dieper ingaan op de mogelijkheden van nanotechnologie en de betekenis hiervan op de toekomst.
MCM41-nanodeeltje
Universiti Teknologi Malaysia

Een nanometer is één miljardste deel van een meter of 50.000 maar kleiner dan de diameter van een mensenhaar en ongeveer tienmaal groter dan de diameter van een atoom. Op die kleine schaal heersen andere wetmatigheden. Daardoor vertonen nanoscopische voorwerpen en materialen dikwijls merkwaardige eigenschappen die volledig afwijken van de macroscopische eigenschappen die we kennen. Het is een grote wetenschappelijke en technologische uitdaging om deze eigenschappen te benutten.

Volgens sommigen zal nanotechnologie zelfs de biomedische en farmaceutische technologie van vandaag overtreffen wat betreft impact op de samenleving op alle gebieden, van duurzame producten tot militaire toepassingen. De technieken kunnen gebruikt worden om structuren of materialen van onderaf op te bouwen, met als ultieme doel de manipulatie van individuele atomen of moleculen.

Hoogleraar fysica Dick Van Dyck (Universiteit Antwerpen) zal vanavond dieper ingaan op de mogelijkheden van nanotechnologie en de betekenis hiervan op de toekomst.

Inschrijven

Inschrijven voor deze lezing is verplicht via de website.

Datum

dinsdag 21 oktober 2014 van 13:30 tot 16:00