Mysterieuze snelle radioflitsen Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Fast Radio Bursts zijn één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. In de komende jaren hopen astronomen met behulp van grote radiotelescopen in Nederland meer te leren over het ontstaan van deze enorm felle radioflitsen.

Astronomen weten al langer dat radiopulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden. Maar in 2007 vonden ze tijdens de zoektocht naar pulsars een extreem korte en felle flits van heel ver buiten ons Melkwegstelsel. Uit de vertraging van het radiolicht bleek de flits een afstand van 4 miljard lichtjaar te hebben overbrugd. Van heel ver buiten de Melkweg, en heel lang geleden uitgezonden dus.

Nu, tien jaar later, hebben astronomen al meer dan vijftig van dit soort radioflitsen gevonden. Maar het ontstaan van de Fast Radio Bursts blijft een raadsel. Vanaf volgend jaar gaan astronomen met het brede blikveld van Apertif op Westerbork een hoop nieuwe radioflitsen vinden. Met de andere grote radiotelescoop in Nederland, LOFAR, gaan ze daarna snel heel precies bepalen waarvandaan de flitsen komen. Het doel is daaruit op te maken hoe deze enorm felle radioflitsen worden gemaakt. In deze lezing vertelt sterrenkundige Leon Oostrum van het Anton Pannekoek Instituut alles over Fast Radio Burst, en over het huidig en toekomstig onderzoek naar dit bijzondere fenomeen.

Prijs

Regulier €5,-
Triangulum, Thales, Astra Alteria en KNVWS-Arnhem leden Gratis

Datum

donderdag 13 december 2018 vanaf 19:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

Distelvlinderlaan 200 7323 XB, Apeldoorn Nederland

Contact

+31 (0)5 75 49 22 89