Museumjeugduniversiteit in het Allard Pierson Museum

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens de reeks krijg je antwoorden op vragen als: Hoe bescherm je jezelf tegen slangen en krokodillen? Kon iedereen vroeger keizer worden?
Bob Taylor

Verschillende musea organiseren ieder halfjaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of interessant onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum.

De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Tijdens deze reeks komen de volgende onderwerpen aan bod:

Jong in de wereld van de oude Grieken

zondag 21 september 2014 | 14:00 – 15:00 Hoe werden kinderen opgevoed in de antieke Griekse cultuur? Waarmee speelden de kinderen? Weten we net zo veel over het leven van jongetjes als meisjes? Janien Sonneveld neemt je mee naar de wereld van de oude Grieken. Zij hebben veel geschreven over de levensloop van een kind. Zo is er veel informatie over onder andere geboorte, opvoeding, naar school gaan, speelgoed en het huwelijk.

Hoe bescherm je jezelf tegen slangen en krokodillen?

zondag 19 oktober 2014 | 14:00 – 15:00 Hoe bescherm je jezelf tegen slangen, schorpioenen en krokodillen? In dit college van Ben van der Bercken gaan we kijken hoe de oude Egyptenaren deze nare beesten op een afstandje hielden. Maar niet te ver want deze dieren waren namelijk ook goden die je niet boos wilde maken! Het verhaal gaat over amuletten, magie en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad in het oude Egypte.

De drie laatste dagen van Pompeii

zondag 16 november 2014 | 14:00 – 15:00 De laatste drie dagen in Pompeii… Wisten de bewoners dat de vulkaan kon uitbarsten? Begrepen ze wat er gebeurde, kwam er hulp? Hoe weten we hoe die laatste dagen eruit zagen… Vanuit de verte zagen Romeinen een gekke wolk boven Pompeii hangen. René van Beek vertelt je alles over de geschiedenis van deze beroemde vulkaan.

Kon iedereen vroeger keizer worden?

zondag 14 december 2014 | 14:00 – 15:00 Kon iedereen vroeger keizer worden? Als je geluk had misschien wel! Maar de meeste keizers werden geboren om de wereld te regeren, anderen kwamen door geweld aan de macht. Hoe lang je op de troon zat en hoe het met je afliep? Dat zijn spannende verhalen die we in het college van Reno Raaijmakers allemaal gaan vertellen.

Doelgroep

  • Deze activiteit is geschikt voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Inschrijven

Voor dit college kunt u zich inschrijven via de website

Datum

zondag 21 september 2014 van 14:00 tot 15:00